Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

«Радість» у Херсоні, або Як провести незабутній будній день?

Дізнавшись, що на перший день весняних канікул каховських школяриків із «Радості» керівництво дитбудинку запланувало візит до Херсона, насичену й дуже цікаву пізнавально-розважальну програму гостин для своїх підопічних миттю організувала Спілка жінок Херсонщини, залучивши до роботи своїх найкращих друзів і партнерів.

Розпочався наш день біля Північних воріт Херсонської фортеці в однойменному міському парку. Не зовсім прийшовши до тями після раннього пробудження та довгої дороги, каховські дітки дещо насторожено сприйняли нашу велику команду та знімальну групу. Однак як тільки ми привітали їх дружніми посмішками та взяли наймолодших за руки, напруження потихеньку почало спадати…


Під час пішої екскурсії, яку підготувала та провела тьотя Маша з Центру туризму та пригод ХерсON, школярі дізналися цікаві історії часів заснування міста на Дніпрі, а хлопчики вразили нас тонким знанням «жіночих бажань». Так, під час розповіді про жваву міжнародну торгівлю в Херсоні на зорі існування міста, екскурсовод зауважила, що ввозили до Херсона те, що дуже подобається дівчатам. Поцікавившись у хлопців, а що ж це можуть бути за товари, ми з подивом почули впевнені голоси: «Помада!», «Тєні!», «Сукні всякі», «Шоколадки»…

Змішавшись із юрбою дітлахів, я уважно слухала їхні розмови та намагалася вловити швидкоплинні дитячі емоції та настрої. Прогулянка на свіжому повітрі через годинку розіграла апетит:

«А нас погодують?» - питали в старшеньких шестирічні хлопчаки. «Так, дадуть какаво!» - з серйозним виразом обличчя відповідали ті. Й звучало те «какаво» як щось неймовірно домашнє та смачне! Хтось задовольнявшись такою відповіддю, відходив, а хтось продовжував фантазувати: «А чіпсів не буде? Чи жуйок?» - «Ні, чіпсів точно не буде, це ж шкідливо…» - знов авторитетно відповідали старші.

За розмовами та розповідями незчулися, як підійшли до старовинного фортечного колодязя в центрі парку. Від невиданої глибини в дітей перехопило подих. А тут ще й тьотя Маша розповіла цікавинку: криниця не проста, а чарівна - якщо до неї правильно кинути монетку (так, щоб вона не торкнулася стін), загадане бажання обов’язково здійсниться! Зрозуміло, що після такої новини уся малеча тут же захотіла накидати дріб’язку до історичної пам’ятки. Передбачувані в своїх бажаннях хлопчики загадували машинки та трансформери, а от дівчата розчулили нас до сліз, щиро бажаючи, щоб «сім’я в мене була» та «мама повернулася»…


Не менш багатим на емоції виявився похід до Катерининського собору – склалося враження, що ці діти чи не вперше відвідали божий храм. Вони хвилювались та переживали, хлопчики, не змовляючись, поділилися своїми капелюхами з дівчатками (бо знають, що жінки повинні заходили до храму з покритою головою..), дуже обережно брали в ручки запалені свічки, шепотіли щось губками та незграбно хрестилися… Про що вони просили в Бога? Питання риторичне. Ці хлопчики й дівчатка щодня живуть у своєму маленькому світі, часом маючи одну-однісіньку рідну людину – братика чи сестричку, які кожного дня мріють про одне – знову відчути тепло маминих обіймів…

А знаєте, що найбільше вразило дітей у Херсоні? Наше іржаве «чортове колесо» і звичайний синьо-білий тролейбус! Побачивши звичний для нас рогатий, малеча не приховувала емоцій, а дехто, піднімаючи свій вплив у очах однолітків, впевнено сказав: «А я катався на тролейбусі!» – «Кла-а-а-с» - у відповідь йому зітхали інші…

Наступного разу, їдучи на роботу в тісному старенькому «тралику», згадайте, що є діти, для яких така поїздка є справжнім щастям і предметом гордості!

Пройшовши пішою екскурсією через два міських парки, я змовницьки підморгнула малим: «А скоро на вас чекає сюрприз…» І п’ятирічний Кірюша відразу поділився новиною з вихователькою: «Магданівна, сюрприз, уявляєш?!» І сюрприз справді вдався – на зеленій галявині Шевченківського парку малеча зустрілася з яскравими мультяшними героями – непосидючою Сімкою з родини Фіксиків та улюбленцем усіх дітлахів Міньйоном. Саме в такому образі незабутні хвилини ігор і розваг провели з дітьми дві чарівні дівчини Анастасія та Тетяна – аніматори з креативної майстерні «Arbooz». Недивно, що рухливі ігри на свіжому повітрі та сеанс групового малювання на асфальті не на жарт розіграв апетит маленьких гостей. Але ми про все подбали! Зовсім поруч, у Грін-кафе «Forest», на дітей вже чекав смачнющий повноцінний обід, приготований дбайливими кухарами закладу.

Від багато накритого столу в дітей очі розбігалися – і гарячий супчик, і пюре, і котлетка, і салат, а на десерт – ще й морозиво з компотом! Дехто голосно зітхав: «От би в дитбудинку так годували та так красиво подавали!» Незважаючи на неприхований дитячий захват, уважні та чуйні Юлія Герман разом зі своєю мамою та офіціантками весь час метушилися поміж столами й помітно хвилювалися – чи сподобалось їхнім гостям? Чи всього вистачає? А кому добавки?

Досхочу наївшись, діти неочікувано отримали ще один подарунок – майстер-клас з малювання кольоровим піском від арт-студії «Пісочний острів». Ось тут вже фантазія розгулялася – і навіть старші хлопчики, які все ж трималися трохи осторонь протягом екскурсії, завзято поринули в творчий процес і під керівництвом двох тендітних майстринь-чарівниць Наталі та Валентини дуже старанно розфарбовували янголят кольоровим пісочком… На згадку про такий незвичний досвід кожен не лише отримав у подарунок свою готову картину, але й маленький позитивний значок зі смайликом.

Думали, це все? Аж ніяк!

Цього дня нам вдалося здійснити найбільшу мрію дівчинки-підлітка Саші, подарувавши їй візит до справжнього салону краси! Без вагань, поза записом і чергою, дуже важливу клієнтку погодились прийняти майстри зі «Студії краси Олени Остапюк». І результат перевершив усі очікування – після салону Сашенька просто упрошувала нашого фотографа Наталю Ножевник зробити пам’ятну міні-фотосесію, зберігши емоції цього дня у професійній фотографії назавжди!

А поки Олександра приміряла новий образ, ми зібрали докупи своїх гамірливих друзів, які вже світилися від щастя, мов ті світлячки, й всі разом веселою компанією вирушили до Контактного зоопарку «Страна ЕНОТиЯ». І, уявляєте, прямо на паркмайданчику 4-ї черги «Фабрики» нас зустрів той самий зірка-Єнот, який минулого разу каховським діткам видався таким схожим на лева!)) Радості від зустрічі ніхто не приховував! По секрету скажу, навіть молодий медбрат з супроводу, якого діти з повагою називали «Петрович», попросив мене зробити фото з Єнотом на пам’ять! Півтори години діти насолоджувалися спілкуванням із кумедними тваринками, позували на камеру та по-справжньому потоваришували з носухами, шиншилами, кроликами і морськими свинками!

І хоча планували ми програму до 14.00, лише на початку п’ятої вечора втомлені, але такі щасливі «радівці» попрямували до свого автобусу, збираючись назад до Каховки… А на дорогу уважна та чуйна тьотя Іра Ясинська заздалегідь приготувала кожній дитині пакуночок із водичкою, солодощами та фруктами, та небайдужі херсонці зібрали цілі торби із речами, книгами та іграшками…

Ось така історія, як дорослі тьоті на цілий день знов перетворилися на маленьких дівчат, які радіють теплим сонячним промінчикам і можливості помалювати кольоровою крейдою на асфальті та відчувають себе безмежно щасливими в компанії такої ж безпосередньої, шумної і трохи замурзаної дітлашні!

І знаєте, що ми хотіли сказати цим днем? Ми хотіли звернутися до кожної мами та кожного тата: змініть правила несправедливих дорослих ігор, озирніться навколо та подаруйте своє тепло дитині! Залиште справи та звичну втому й роздратованість від важкого робочого дня. Поговоріть зі своєю дитиною, сходіть сьогодні разом на прогулянку, пограйте з сином у м’яча, намалюйте свою яскраву картину на згадку про проведений час! Станьте ближчими до тих, хто щодня поруч із вами!

Автор: Юлія Майнер

Фото: Наталя Ножевник

Організатори та партнери нашого незабутнього дня:

Громадська організація «Спілка жінок Херсонщини», ГО «Благополучний град Херсон», команда Центру туризму та пригод ХерсON, Green Cafe «Forest», Медичний центр «Taurt Medical», газета «Нова ХАТА!», Креативна майстерня «Arbooz», фотограф Наталія Ножевник, ведуча ХОДТРК «Скіфія» Інна Дмитрук, Контактний зоопарк «Страна ЕНОТиЯ», Арт-студія «Пісочний острів», «Студія краси Олени Остапюк».

2141

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ