Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

День захисту дітей разом із СЖХ

Наймасштабніше свято літа – День захисту дітей разом із СЖХ… Зазвичай саме таким ми уявляли, мріяли зробити та таки робили святкування Міжнародного дня захисту дітей на Херсонщині. Однак карантин-2020 вніс корективи і в цю прекрасну традицію Спілки жінок Херсонщини. Голова організації Ірина Ніколаєва розповіла про глибину цього свята очима спілчанок.

Ірина Ніколаєва: Традиція, яку ми почали в 2015 році, щороку об’єднувала все більше і більше партнерів. І щороку ми вражали і дітей, і дорослих масштабами та можливостями нашого святкування.

2019 року День захисту дітей разом із СЖХ відвідала рекордна кількість гостей – понад 9000 херсонців, з яких 6000 – діти. Більша частина дітей – це гості з інтернатних закладів, будинків сімейного типу, діти з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Ми ніколи не розмежовували їх за категоріями, просто вправно вели статистику) Адже для нас всі вони – просто діти. І чужих серед них не буває.

Чим найбільше запам'яталося це свято?

Пані Ірина: День захисту дітей разом із СЖХ… Скільки емоцій, щасливих посмішок, неймовірно сяючих дитячих оченят у цих словах. А ще – не менше телефонних дзвінків і переговорів, онлайн-табличок, прес-анонсів, звітів і договорів, а ще - недоспаних ночей…

Але ми завжди знали, що це недарма.

Ми стирали кордони в спілкуванні та ламали стереотипи. Ми подарували свято дітям, позбавленим батьківської любові та опіки, щоб разом з дітьми із звичайних сімей вони гралися та обмінювалися враженнями. Це значний досвід для них, а не лише відпочинок, можливість пізнати щось більше і отримати більше тепла від дорослих.

Ми хотіли, щоб після зустрічі з дітьми, херсонці – наші гості, волонтери та партнери – відчули в собі бажання та можливості стати наставниками для дитини з інтернату. І ця наша мрія також здійснювалася. Саме це свято надихнуло нас на реалізацію двох важливих соціальних програм – соціального та корпоративного наставництва, які ми успішно реалізовували протягом 3 років!

Чим святкування Дня захисту дітей разом із СЖХ завжди відрізнялося від інших?

Пані Ірина: Ми завжди говорили: День захисту дітей разом із СЖХ – це не свято морозива та веселощів. Можливо, діти бачили його саме таким, але для дорослих цей день справді був набагато глибшим.

Спільними зусиллями ми створювали багатофункціональний комунікативний майданчик, де:

Партнери свята організовували власні творчі локації, майстер-класи, інтерактивні семінари та тренінги.

Серйозні спеціалісти-юристи в доступній і ігровій формі роз’яснювали і дітям, і дорослих, що ж таке права дитини та чому діти повинні їх знати, а дорослі – захищати.

Наше свято відвідували і діти облікових категорій, і діти зі звичайних повних родин. Вони знайомилися та спілкувалися без будь-яких упереджень. І чи не найбільше нас радував той факт, що батьки приводили своїх дітей на наше свято з.. виховною метою!

Ми заохочували наших партнерів створювати локації для обміну досвідом та популяризації інклюзивного виховання. У 2019 році вперше на головній сцені свята виступили актори інклюзивної театральної студії "Світло в тобі” з виставою “Звичайна роль — особливий актор”.

Діти виростають, з роками росло і ваше свято?

Пані Ірина: У 2015 та 2016 році ми опікувалися дітьми з інвалідністю з ХМГО «Серце матері», дітьми захисників України - учасників АТО та організовували локальні святкування на території херсонських парків. Загалом близько 100 дітей та 40 дорослих, 10 організацій-партнерів взяли участь у тодішніх святкуваннях.

2017 рік – 800 дітей, 300 дорослих гостей, 120 волонтерів, 39 організацій-партнерів

2018 рік – 3000 дітей, 1500 дорослих гостей, 150 волонтерів, 42 організації-партнери

2019 рік – 6000 дітей, 3000 дорослих гостей, 300 волонтерів, 61 організація-партнер

Чи відбудеться День захисту дітей разом із СЖХ у 2020?

Пані Ірина: Так, але не в уже звичному форматі. Так сталося, що в умовах світової пандемії ми не можемо собі дозволити таку розкіш – організувати масове святкування. За даними на кінець 2019 року (інформація Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської ОДА), в інтернатах міста та області – а саме цим дітям ми забезпечували участь у святі в першу чергу - перебувало 3413 дітей, з них 172 – діти-сироти та позбавлені батьківського піклування.

На час карантину майже всі вони повернулись у біологічні родини та нині проживають з батьками в різних куточках Херсонської області. Розуміючи, що зібрати їх всіх в одному місці наразі нереально, я радію, що більшість батьків уже прийняла рішення не повертати дітей до інтернату в новому навчальному році!

АЛЕ! Не зраджуючи важливим для нас ідеям наставництва, ми зробимо надзвичайним цей день для групи дітей, які понад усе мріють стати стоматологами! Свої двері для них гостинно відчинить Центр професійної стоматології «Естет». Звісно, з дотриманням усіх санітарних норм і рекомендацій. Сподіваюсь, ця екскурсія запам’ятається дітям надовго, і вони не лише знайдуть нових друзів, але впевняться, що їхні мрії здійсняться!

Фото із Дня захисту дітей із СЖХ 2017-2019 рр.

1820

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ