Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

«Я – тобі»: для кого, про що і навіщо?

У лютому 2020 року Спілка жінок Херсонщини оголосила про старт нового соціального мотивуючого проєкту для жінок «Я – тобі». Проєктом зацікавилося чимало херсонців і херсонок, а з часу першого анонсу вже відбулись перші зустрічі і з жінками, і спікерами, з’явились нові ідеї та варіанти їх втілення. Так про що та для кого цей проєкт, і чим у ньому можете бути корисними саме ви? Читайте в нашому матеріалі.


З чого все починалось?

Ідея проєкту «Я – тобі» народилася ще в 2019 році, під час активно організованої волонтерської допомоги мешканкам соціального Центру матері та дитини. Детальніше про цю співпрацю СЖХ і Центру можна прочитати в нашому матеріалі

Деякий час ми вагалися, наскільки успішно та результативно можна реалізувати на місцевому рівні проєкт (при чому, абсолютно не грантовий, а волонтерський!), працюючи зі змінним контингентом жінок? Адже команда фахівців Центру щодня надає допомогу і підтримку молодим матусям і їх діткам, вагітним жінкам, які опинилися в складних життєвих обставинах через скрутне матеріальне становище, відсутність житла або підтримки з боку близьких. І щойно ці складні життєві обставини виправлені – матусі випускаються з Центру. Тільки в 2019 році підтримку та допомогу в Центрі отримали 40 жінок (при нормативній наповненості – 10 осіб). І, наприклад, з героїнь червневої фотосесії 2019 лише одна молода мама і досі перебуває в Центрі.

У січні ми провели анкетування серед мешканок Центру й з того часу кожна херсонка, яка до нього потрапляє та бажає стати учасницею нашого проєкту, заповнює анонімний опитувальник. Які питання поставили ми жінкам і які відповіді отримали? Звісно, про їхні інтереси та зацікавленість у майстер-класах, потребі в консультаціях спеціалістів, про навички, які вони бажають опанувати та як у майбутньому планують їх реалізовувати.


Аналіз анкет показав і навіть у дечому порадував: найбільше дівчата та жінки виявили бажання опанувати навички пошуку роботи і написання резюме, ефективного спілкування з людьми, прийомів самозахисту й навіть надання першої медичної допомоги. Цікавлять жінок теми краси та здоров’я, догляду за собою та дитиною, обов’язків батьків і права дитини, підвищення самооцінки. Співробітники ж Центру поділились власними спостереженнями: найбільше дівчат мотивують жінки, яким вдалося перемогти скрутні ситуації та досягти власної історії успіху.

Саме ці відповіді спонукали нас запрошувати до участі в проєкті спікерів – психологів і педагогів, юристів і лікарів, фахівців у сфері краси та фотографів, і просто жінок, готових поділитися своєю історією перемоги над цими сумнозвісними «складними життєвими обставинами».


Потім відбувся перший візит зі спеціалістом – першою на знайомство до Центру наприкінці лютого завітала практикуюча сімейна та дитяча психологиня Оксана Риженко, відома нашим постійним читачам за участю в проєктах соціального та корпоративного наставництва для дітей (2017-2019 рр.).

«Для меня это было занятие, которое вызвало много переживаний и размышлений. Каждая из участниц - это целая книга, сюжет которой иногда трудно себе даже представить. Каждая из них имеет свою ценность, свои положительные стороны и слабости, свои печали и радости, таланты и силы. На осмысление каждой истории нужно время, нестандартный взгляд и вера в то, что у них есть силы и шанс изменить себя, свою жизнь, излечить хоть какие-то ресурсы из такого непростого прошлого. Каждая из них мечтает о светлом будущем, своем доме, семье и отдыхе возле моря. Я искренне желаю, что бы мечта каждой женщины исполнилась, и они нашли силы и поддержку для ее исполнения!
Благодарна Спилке жинок Херсонщины за ту поддержку и ресурсы, которыми вы делитесь!» - написала Оксана в соцмережі свої враження від спілкування.

Потім – була організована зустріч із херсонками та херсонцями, які виявили бажання долучитися до проєкту в якості консультантів/ок, мотивуючих спікерів/ок і помічників/ць (а про це в соцмережах заявили майже три десятки людей. Так, не всі змогли прийти, але з кожному ми повідомили про результати нашого обговорення та озвучили нові ідеї та пропозиції).

11 березня відбулась чергова зустріч у стінах Центру. У органічному тандемі улюбленої нумерологині Спілки Наталії Столярової та психологині Людмили Коляки (проєкт соціального наставництва «Крок за кроком» (2017-2018) та Програми корпоративного наставництва ГО «СЖХ» (2018-2019) – нові відкриття та розуміння. І для дівчат, і для спікерів, і для нас, організаторів.

Так, не все гладко та ідеально, вже зараз ми розуміємо, що не всім дівчатам можна допомогти однаково успішно або однаково результативно. І це обов’язково відобразиться на подальшому втіленні проєкту. Адже він живий, не шаблонний – він для жінок і про жінок, про об’єднання і спільну турботу, про допомогу, якої потребують, а не нав’язують… І ми особисто вдячні кожному за співучасть, небайдужість, а також готовність присвятити свій час, ресурс, знання задля допомоги жінкам, якими опікується СЖХ.


Так для кого ж проєкт?

Цільова аудиторія проєкту «Я – тобі» – це не лише мешканки Соціального Центру матері і дитини, це жінки Херсонщини, яким потрібна мотивація та підтримка в розкритті власного потенціалу, подолання складних життєвих ситуацій чи навіть просто дружнє плече людини, яка пережила схожі проблеми та знайшла в собі сили жити далі – з високо піднятою головою! І тому назва проєкту є такою символічною…

Ми не розкриваємо всіх карт одразу, але можемо вас запевнити – далі буде ще цікавіше та ресурсніше для всіх, хто слідкує за нашою діяльністю і розвитком проєкту «Я – тобі»!

Ми запрошуємо до участі спікерів і спеціалістів-консультантів, жінок, готових поділитися своєю історією, а також партнерів, які бажають підтримати розвиток проєкту інформаційно чи фінансово.

Якщо вас зацікавила наша пропозиція, телефонуйте: 050-967-22-10, 096-926-61-20 або пишіть нам: zhinky.kherson@gmail.com.

До нових зустрічей!

Фото: з відкритих джерел та архіву ГО «СЖХ»

2031

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ