Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Схованка від насильства: скоро наповну запрацює херсонський Кризовий центр для жінок

Ремонт приміщення першого на півдні України Кризового центру для постраждалих від домашнього насилля, що відкрили в Херсоні, практично завершено. На часі – умеблювання кімнат та заселення херсонок, які цього потребують. Про це, а також про подальші кроки коаліції «Херсон: територія вільна від насильства», до якої увійшла і ГО «Спілка жінок Херсонщини», в інтерв’ю директорки проєкту "Протидія гендерно зумовленому насильству через створення Кризового центру для постраждалих від домашнього насильства", голови правління ГО "Ліга соціально відповідальних жінок" Наталії Кравець.

Пані Наталю, сьогодні Ви разом з членами коаліції «Херсон: територія вільна від насильства» обговорювали в ОДА питання гендеру. Чи йшлося про Кризовий центр для постраждалих від домашнього насилля і чи очікуються зрушення з боку обласної влади в цьому напрямку?

Наталя: Сьогодні ми обговорювали заходи обласної програми, яка охоплює питання сім’ї, гендерної рівності та протидії торгівлі людьми, де вносили свої пропозиції. Зокрема, щодо проведення маршу жінок до Міжнародного жіночого дня. Говорили і про Кризовий центр. Не вперше підіймаємо це питання, ми зверталися до голови ОДА Юрія Гусєва, із заступницею голови ОДА Світланою Чепигою і вона засвідчила нам свою підтримку. Тож, сподіваємося, що порозуміння є і нас буде почуто.

Якої допомоги очікуєте від обласної влади?

Наталя: Ми прагнемо, щоб Кризовий центр для постраждалих від домашнього насилля в Херсоні підтримували і з обласного бюджету. Адже в ньому, навіть в тому ключі притулку, в якому він функціонував минулого року, 50% підопічних – це жінки з районів області. Голопристанський, Білозерський, Олешківський райони і тд. Бо коли потерпілі дізнаються, що в Херсоні є таке місце, де їм допоможуть, вони до нього звертаються. А це, увага, жінки які потенційно бояться за себе і свою дитину. Вони рятуються в цьому притулку. Тому він життєво необхідний. У кожному районі області мають знати, що тут їм допоможуть.

Міською радою Херсона підтримується Кризовий центр для постраждалих від домашнього насилля ?

Наталя: Ми вже практично завершили ремонт в приміщеннях Кризового центру і починаємо умебльовувати кімнати. Левову частку потрібних на все це коштів надали донори - Фонд народонаселення ООН, Угорська екуменічна служба, уряди Угорщини, Канади та Великобританії. Херсонська міська рада виділа з міського бюджету 1 млн грн. Ми дуже вдячні, що порозуміння було досягнуто і депутати підтримали нас. На наступну сесію міськради ми готуємо пропозиції щодо створення підрозділу в Херсонському міському центрі для сім’ї, дітей та молоді (така практика є в інших містах), щоб передати в управління Кризовий центр. Маємо передати місту увесь створений ресурс і тоді він зможе фінансуватися міської радою.

Коли відбудеться урочисте відкриття Кризового центру?

Наталя: Офіційне відкриття кризового центру плануємо на квітень 2020 року. Обов’язково запросимо на нього усіх наших іноземних інвесторів, щоб висловити їм слова вдячності за підтримку та мотивацію. Однак заселення жінок в Кризовий центр відбудеться раніше – ще в березні, щойно завершаться всі роботи.

Скільки жінок одночасно може прийняти Кризовий центр?

Наталя: Кімнати розраховані на перебування 10 жінок. Однак практика минулого року показала, що цього не достатньо. Були такі періоди, коли у нас перебували одночасно 15-16 жінок. Усього за минулий рік ми надали прихисток 40 особам. Ситуація в області така, що «журнал очікування» постійно росте. Тому ми поставили собі амбітну мету розширити число перебуваючих у Центрі до 30 місць одночасного перебування.

Сімейне насилля – одна з гострих проблем…

Наталя: За минулий рік до нас звернулося 147 жінок, які потребували психологічної чи соціальної допомоги. На пульт поліції в Херсонської області лише минулого року звернулися по допомогу понад 4500 жінок. Буває, за одну добу – близько 70 дзвінків потерпілих. Це шокуючі цифри. Тому Кризовий центр має бути і охопити всіх, кому це потрібно.

Довідково. Спілка жінок Херсонщини долучилася до коаліції громадських організацій «Херсон: територія вільна від насильства» ще 2017 року. Далі були активні громадські акції, флешмоби та масштабна кампанія «16 днів активізму проти гендерно-обумовленого насильства». Херсонські активісти стали лобістами відкриття Кризового центру для потерпілих від домашнього насильства, дотримання питань гендеру та прав людини.

Фото з особистого архіву Наталії Кравець

2307

Спілка жінок Херсонщини

Добрі справи

КОМЕНТАРІ