Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Прощавай, буремний 2019! У 2020 зможемо ще більше!

Для Спілки жінок Херсонщини 2019 рік був роком власних рекордів та нових вершин.

На початку весни Спілка жінок Херсонщини вдруге отримала престижну нагороду - Янгола добра, ставши переможцем у номінації «Регіональна благодійність» конкурсу «Благодійна Херсонщина» у рамках Національного конкурсу «Благодійна Україна» 2018.

Щодо нещодавно втіленого проєкту «Я святий Миколай». За два попередніх роки ми здійснили близько 550 мрій 486 вихованців обласних інтернатів. Цього року, крім втілених 354 мрій 247 дітей, ми змогли подарувати передноворічне свято для понад 500 дітей соціальних категорій з усієї області. Частина з них відвідала свято знайомства учасників проєкту «ЯСМ» (це ті діти, які в минулі роки писали листи Миколаю і ми здійснили їхні мрії), а частину дітей ми запросили на танцювально-акробатичну виставу «Снігова королева».

Тільки цей проект об’єднав близько 200 дарувальників, 80 партнерів та 60 волонтерів організації. Тому власним прикладом Спілка показує, що у нас є активна громадськість, свідомий бізнес та небайдужі херсонці, які прогнуть якісних змін в соціальній сфері.

Діємо разом. Заради миру, дітей та України!

Також цього року у нас був наймасштабніший фестиваль «День захисту дітей разом із СЖХ» - нам вдалося організувати багатофункціональне свято для близько 6 тисяч дітей і 3 тисяч дорослих. Уявіть собі, 9 тисяч людей, в одному місці, займаються в творчих майстернях, відвідують інтерактивні локації, розважаються та знайомляться між собою.

Це такий потужний комунікаційний майданчик, яка ставить перед Спілкою нові виклики – організувати роботу в області щодо захисту прав дітей так, щоб свято захисту дітей із свята морозива переросло в інструмент поширенні інформації та дотримання прав дитини.

До речі, цього року наша організація увійшла до авторитетної організації – Української мережі за права дитини, до складу якої входять провідні всеукраїнські і міжнародні організації, які займаються питаннями захисту прав дітей. Мережа має на меті сприяти реформуванню системи надання соціальних послуг з метою підвищення їх якості та доступності для дітей та сімей з дітьми, а також вирішенню актуальних питань у сфері захисту прав дітей в Україні.

Як член Української мережі за права дитини Спілка жінок Херсонщини відтепер може здійснювати громадський контроль за дотриманням в Україні Конвенції ООН про права дитини, брати активну участь у внесенні змін та вдосконаленні державної політики в найкращих інтересах дітей, особливо вразливих соціальних категорій, тих, які виховуються в закладах інституційної опіки та виховання, дитячих будинках сімейного типу та сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Також Спілці жінок Херсонщини вдалося організувати інноваційний за соціальним партнерством проєкт між бізнесом, громадськістю та державними структурами. Започаткований ще в 2018, в 2019 активно реалізовувався проєкт «Херсонщина обирає здоров’я», де жінок та дітей із віддалених районів Херсонської області безкоштовного оглядали кращі лікарі обласного центру. Онкоогляди були дуже дієвими, бо дуже значний відсоток жінок десятиліттями не відвідує гінеколога та мамолога. Програма охопила близько 1000 жителів області. Практично, кожну 12 жінку було відправлено на до обстеження до профільних лікарів. Є випадки виявлення передракових пухлин і завдяки проєкту ці жінки зараз проходять лікування.

Нам вдалося налагодити «точкову» допомогу. Це коли виникає разова потреба і, завдяки соціальним мережам, ми звертаємося про допомогу до Херсонців. Так ми вирішуємо питання потреб Центру матері та дитини, що в Херсоні. Щойно ми дізнаємося, що є потреба в підгузках, одязі, продуктах харчування, формуємо список потреб і через наших волонтерок практично завжди закриває всі позиції. Часто, люди передають гроші. Через довіру до команди Спілки, херсонці передали для Центру понад 6 тисяч гривень допомоги. За цей час у Центрі тимчасовий прилисток знайшли понад 80 мам з малюками.

Не все пішло, як планувалося, в 2019 році. Проєкт Корпоративного наставництва, який ми впроваджували разом із практикуючими психологами, не зовсім досяг своєї мети. В рамках деінституалізації – це дуже потрібний проєкт, та ми хочемо, щоб він мав значно глибшу основу – допомагав дітям без батьківської опіки обрати професію, напрямок свого розвитку в дорослому житті, поза закладом. Поки що вивчаємо досвід західних країн і думаю, що наступного року наш проект Корпоративного наставництва по-справді запрацює.

Та найбільше я вдячна цьому року за те, що він об’єднав команду Спілки в середині. Це активний, небайдужий колектив сучасних жінок, які прагнуть змін в соціальному секторі.

А оскільки у нас додався, точніше, став більш глобальнішим напрямок миротворення в Херсонській області. Бо, як ви знаєте, голову СЖХ Ірину Ніколаєву було удостоєно звання Посла миру IWPG, та регіональної амбасадорки миру WED OOН. Відтепер наша організація виходить не лише на всеукраїнський, а й світовий рівень співпраці.

Тому робота проведена немала, а в 2020 році – очікуємо ще більше дієвих змін!

2465

Спілка жінок Херсонщини

Добрі справи

КОМЕНТАРІ