Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Портрет лікаря: Юрій Герман — про будні і проблеми сучасного акушерства та можливе скорочення

Юрій Герман — лікар вищої категорії, заступник головного лікаря з акушерсько-гінекологічної допомоги Херсонської обласної клінічної лікарні. Справді видатний лікар та вчений, на рахунку якого — чимало сучасних впроваджень в херсонській медицині. Щоправда, невдовзі його посаду планують скоротити, а точніше — оптимізувати. Чим це загрожує лікарні та акушерській справі в цілому, ми поговорили із самим Юрієм Германом.

В кабінеті Юрія Германа — фотоколаж з немовлятами. «Це все «мої» діти», — з посмішкою і гордістю зауважує заступник головного лікаря з акушерсько-гінекологічної допомоги Херсонської обласної клінічної лікарні Юрій Герман. Вже протягом 16-ти років він обіймає цю посаду — і за цей час акушерсько-гінекологічна справа в області суттєво зрушила вперед. Щоправда, невдовзі перспективи можуть залишитись лише світлими спогадами: нещодавно одному зі світил української медицини Юрію Герману повідомили, що через оптимізацію його посаду скорочують, а йому пропонують роботу у відділенні.

— Як скорочення відобразиться на Вашій діяльності та акушерській справі у Херсоні та області?

— Справа у тому, що посада заступника головного лікаря з акушерсько-гінекологічної допомоги — це важлива адміністративна посада, яка дозволяє координувати роботу кількох відділень. Супроводження вагітності, народження дитини та подальший супровід — це кропітка робота фахівців кількох відділень, а іноді — і кількох закладів, якщо йдеться про породіль з районів області. Ані лікар у відділенні, ані навіть завідуючий відділенням не мають ані відповідних повноважень, ані навіть часу на таку роботу. На сьогоднішній день нам вдалось побудувати роботу таким чином, що за останні 5 років (дай Боже, і надалі!) у нас не було зафіксовано випадків материнської смертності. І це суттєве досягнення! Його не було б у разі відсутності координації між лікарями різних відділень та різних ланок. Тому, на мою думку, скорочення даної посади — це крок назад і можливо навіть небезпечний крок.

Завдяки впровадженню новітніх технологій, у практиці Юрія Германа застосовано чимало сучасних методів акушерства та гінекології. Вчений, який постійно удосконалює свої знання і навички, Юрій Герман разом із колегами впроваджує методики, які дозволяють осучаснити медицину в Херсонській області.

— Якщо раніше, за традицією радянських часів пологовий будинок більше нагадував в’язницю, аніж місце, де народжується нове життя, то зараз ми намагаємось робити усе можливе, аби жінці було комфортно. З 2000 року ми практикуємо епідуральну анестезію, адже біль під час пологів дуже сильний. Бажання жінки знеболити — це вже підґрунтя для анестезії.

— Поширюється чимало міфів щодо небезпечності епідуральної анестезії. Як Ви це прокоментуєте?

— Кожна вагітність — це окремий випадок, адже кожна жінка має свої особливості організму. Тому, звісно, необхідно проводити повне дослідження. Але в цілому, сучасна епідуральна анестезія, якщо її здійснює хороший фахівець, майже не має наслідків, окрім, хіба що, головного болю, який може бути після пологів.

— Вагітність стає старшою. Як Ви ставитесь до бажання жінки пізніше народжувати, ніж це було раніше?

— Так, однозначно, вагітність стала старшою. Але це загальносвітова тенденція. В розвинених країнах соціум живе таким чином, що спочатку необхідно здобути освіту, гідну роботу, а вже після цього замислюватись про народження дітей — коли є гідна основа для їхнього виховання. Звісно, з часом організм не стає здоровішим — ані жіночий, ані чоловічий. Але за умови здорового способу життя та піклування про своє здоров’я, за умови уважного супроводу вагітності не бачу нічого поганого в тому, що жінки народжують пізніше, ніж це було заведено, приміром, за радянських часів. Народження дитини має бути виваженим рішенням.

— У Вас фактично лікарська родина, більш того — династія акушерів-гінекологів. Як Ви поставились до вибору свого сина Олексія, який також став акушером-гінекологом?

— Я думаю, у Олексія просто не було вибору (сміється). А якщо серйозно, то я безмежно радий, що мій син обрав саме цю професію. Це справді велика радість для батька — усвідомлювати і бачити, що діти наслідують професію і досягають успіху. Я щасливий.

— Акушерська справа в районах Херсонської області: які проблеми Ви можете окреслити і чого чекати в найближчому майбутньому?

— Кожен район відрізняється від іншого. Є такі райони, де акушерська справа розвивається непогано: лікарі поповнюють свій досвід, відвідують конференції. Але є і такі, де ситуація близька до катастрофічної. Справа у тому, що лікар, аби не втратити кваліфікацію, має постійно практикувати. Для акушера-гінеколога це має бути щонайменше 200 пологів на рік: чим більше, тим краще. Таким чином, лікар готовий до будь-якої ситуації, знає, як діяти в кожному складному випадку. Якщо цього досвіду немає, він втрачає навички і у складних випадках не знає, як діяти і зрештою часто припускається помилки. А помилка у нашій справі може дуже дорого коштувати. Тому, з одного боку, ми маємо приклад позитивного досвіду районів, з іншого — є райони, в яких породіль мало, а від того тамтешні лікарі не мають відповідного досвіду, тому кожні пологи стають дедалі більше ризикованими. Але ми намагаємось здійснювати моніторинг і всіляко допомагати у таких випадках. Це, до речі, іще одна ланка моєї посади: якщо її скоротять, я боюсь уявити, чим це може обернутись.

— Оскільки ми торкнулись цієї болючої теми, повернемось до неї. Представники влади неодноразово наголошують на тому, що лікарів не вистачає. Як Ви це прокоментуєте?

— Я цілком згоден із цією позицією: це факт — лікарів не вистачає. Більш того, лікарська справа стає дедалі старшою: вкрай мало молодих лікарів, які могли б становити гідну зміну старшому поколінню. В будь-якій професії має відбуватись зміна поколінь — це природно і нормально. На жаль, у нас (в Херсонській області — ред.) складається така ситуація, що далеко не всі випускники медичних вишів продовжують залишатись в професії. Стати хорошим лікарем — це справа не одного року, а кількох років наполегливої праці на навчання. Далеко не кожен готовий на такі, можна сказати, жертви. Ну і не варто забувати, що зарплата лікаря сьогодні далеко не така, що мотивує. Тому дійсно маємо проблему. Зокрема на Херсонщині акушерство та гінекологія стають старшими. Це, з одного боку, прекрасно, адже є досвідчені лікарі, з іншого — вкрай мало молодих фахівців, які прийдуть на зміну. Це тривожна ознака.

— І на тлі цього — скорочення посади заступника?

— На жаль, так. Це начебто становить економію, а за результатами перевірки виявлено, що начебто посадові обов’язки заступника головного лікаря з акушерсько-гінекологічної допомоги повністю дублюють обов’язки заступника головного лікаря з медичної частини. Не мені оцінювати, наскільки вірним є подібний висновок Державної аудиторської служби, але я розумію, що ця вимога може істотно в негативному сенсі вплинути на стан акушерсько-гінекологічної допомоги всієї області. Від «зекономлених» за рахунок скорочення посади 385 тис. грн. на рік наша область може отримати набагато більші проблеми, які коштуватимуть дорожче, а життя, як відомо, безцінне.

— Давайте спробуємо завершити нашу зустріч на позитивній ноті. Думаю, наші читачки дуже чекають порад чудового лікаря. Які б поради Ви дали жінкам, які вирішили завагітніти?

— Перше — це, звісно, планувати. Я дуже рекомендую відповідально поставитись до рішення народити дитину. Це потребує планування, хоча б за півроку. Для того, аби все було гаразд, варто готуватись до вагітності: за такої умови ймовірність проблем буде значно менше. Наприклад, курс фолієвої кислоти значно зменшить ризик відхилень у майбутньої дитини. Але всі призначення варто робити під наглядом лікаря і виключно за його рекомендації. Звідси — друге: слідкуйте за своїм здоров’ям. Регулярні огляди, запитання, які не бувають зайвими, коли йдеться про здоров’я, — все це вкрай важливо. І третє: вагітність — це не лише здоров’я жінки, але й чоловіка, тому дуже рекомендую готуватись до вагітності разом.

За період роботи в Херсонській обласній лікарні Юрієм Германом впроваджено нові та перспективні заходи акушерсько-гінекологічної допомоги:
— виконання епідуральної анестезії в пологах;
— проведення сімейних та партнерських пологів;
— ведення пологів при тазовому передлежанні плоду у вертикальному положенні роділлі;
— мультидисциплінарний підхід серед акушер-гінекологів, неонатологів та педіатрів у наданні допомоги плодам з вродженими вадами розвитку (проведення кесаревого розтину в дитячій обласній клінічній лікарні для миттєвої висококваліфікованої допомоги: омфалоцеле, діафрагмальна грижа плоду).

З 2017 року Юрій Герман опублікував 7 наукових статей у науково-педагогічних та фахових виданнях МОН, які стають підґрунтям практичної діяльності лікарів. Натомість вже з 24 грудня цього року видатний вчений і один із кращих лікарів області може позбавитись своєї посади, яка на сьогоднішній день вкрай важлива для нормального стану акушерської справи в нашому регіоні.

Сьогодні, коли Херсонщина забезпечена лікарями на 67%, постає суттєва проблема не лише забезпеченості кадрами, але і якісного складу цих кадрів. І всупереч тому, що обласна адміністрація провадить програму підтримки лікарів в районах (забезпечення житлом, введення надбавок тощо), фахові та знані лікарі в обласному центрі позбавляються посад через… економію коштів. Чого вартує програма місцевих стимулів в районних центрах, якщо в обласному центрі не буде кому передавати досвід через нестачу тих самих стимулів?

1952

Євгенія Вірлич

Журналістка, літературна менеджерка

Партнери

КОМЕНТАРІ