Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Мамограма врятує не тільки маму...

А ще бабусю, сестру, доньку та навіть тата...
Щороку на Херсонщині 450 жінок та 3-4 чоловіки дізнаються про свій діагноз "рак молочної залози".

Чому кожна п’ята жінка в Україні може захворіти на рак? Як попередити себе та своїх рідних від цього захворювання? Чому важливо знати та говорити про рак молочної залози відверто та доступно?


Рожевий жовтень

У всьому світі жовтень визначений міжнародним місяцем боротьби з раком молочної залози, онкозахворюванням, яке посідає лідируючі позиції у світі за числом захворюваності жінок, і друге - за числом смертності.

Чому важливо знати та говорити про рак молочної залози відверто та доступно?

Ця хвороба не знає кордонів і не шкодує ані жінок, ані чоловіків. За статистикою, у США щорічно виявляють 246 000 нових випадків захворювань раків молочної залози, в Україні 16 500 жінок вперше дізнаються про діагноз рак молочної залози. Кожній 8 жінці в Америці ставлять діагноз рак молочної залози, в Україні - кожній 5-й. Щорічно 40 000 жінок помирають від цієї недуги. У середньому в світі кожні 2 хвилини жінці діагностують РМЗ, і кожні 13 хвилин від цієї хвороби помирає 1 жінка. На рак молочної залози хворіють не лише жінки, а й чоловіки - 1%.

Після виявлення такого захворювання рівень виживання в Україні становить 56%, а в США – 90%. Це означає, що українці не мають достатньої інформації, як вберегтися від раку, не мають доступу до якісного обладнання для діагностики, а також до відповідного лікування.

5 фактів про РМЗ на Херсонщині

  1. Щороку на Херсонщині 450 жінкам та 3-4 чоловікам встановлюють діагноз рак молочної залози (РМЗ).
  2. У 3 рази частіше на РМЗ хворіють мешканці міст.
  3. Найчастіше діагноз встановлюють пацієнтам у віці 60-65 років, 55-60 років, але щороку ця недуга "молодшає".
  4. Шанс одужання прямо пропорційний стадії, на якій виявлено хворобу: І стадія - 95% одужання, ІV стадія - до 5% одужання.
  5. На жаль, 20% жінок у нашій області стають на облік у мамолога-онколога в занедбаному стані розвитку хвороби, що призводить до мастектомії (хірургічного видалення молочної залози) та інвалідності.

Цікаво!

За час впровадження програми "Херсонщина обирає здоров’я" лікарі-гінекологи волонтери програми обстежили 567 жінок, серед яких було виявлено 10 випадків підозри на рак на ранній стадії, 1 підозра на рак IV стадії, 53 жінки були направлені на дообстеження та лікування. Ми точно знаємо, що історії 3 хвороб закінчилися позитивно для пацієнток.


Говоримо про рак відкрито та щиро: відкриття Арт-проєкту Наталії Цвигун на підтримку жінок, хворих на рак молочної залози

"Зробіть важливий подарунок собі і своїм рідним жінкам - подаруйте їм обстеження у мамолога" - з таким незвичним зверненням 3 жовтня лікарі, студенти та громадські активісти розпочали серію заходів Рожевого жовтня на Херсонщині. відкриттям у Херсонському державному університеті нетипової виставки-інсталяції на підтримку жінок, хворих на рак молочної залози. Взяли участь у ньому заступниця голови ХОДА Світлана Чепіга, директор Департаменту охорони здоров`я Херсонської ОДА Віктор Короленко, головний лікар Херсонського онкодиспансеру Ірина Сокур та команда Спілки жінок Херсонщини.

Тут представлено експонати Арт-проєкту Наталії Цвигун - гіпсові зліпки з молочних залоз жінок, які пережили і перебороли рак. У кожному експонаті не просто втілилось художнє сприйняття художниці, а біль, переживання, страхи та надії героїнь, з якими авторка робіт - колишня співробітниця обласного онкодиспансеру, особисто знайома.

Наталія Цвигун та її роботи

Активним учасником акції виступила і Спілка жінок Херсонщини.

Саме на відкритті цієї виставки, яка триватиме протям жовтня в Херсонському державному університеті, Спілка жінок Херсонщини анонсувала старт власної інформаційно-просвітницькі кампанії та представила роздаткові матеріали, розроблені спільно з Херсонським обласним онкологічним диспансером для жінок та дівчат щодо вчасного попередження захворювання на рак молочних залоз і необхідність проведення скринінгкових досліджень на рак будь-якої локалізації.

Також Спілка жінок Херсонщини та Херсонський обласний онкологічний диспансер розпочинають спільну інформаційну кампанію в регіоні щодо попередження захворюваності на рак молочної залози.

Фото: Альона Мартиненко

З особистої сторінки Наталії Цвигун у соцмережах

2348

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ