Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

У Міжнародний день миру СЖХ закликає світ до порозуміння

21 вересня, у Міжнародний день миру, Спілка жінок Херсонщини започаткувала ініціативу вітати громаду області відеозверненням, в якому представники активної громадськості, люди різного віку та професій, читають вірш про важливість миру на землі. Відеозвернення розпочала голова СЖХ, Посол Миру Ірина Ніколаєва:

"Я маю в серці мрію щиру:

Хай тихо стане в нас від миру", - це були перші рядки вірша юного письменника Микити Лукаша з Харкова.

Далі говорили віршованими рядками діти та дорослі, громадські активісти, представники силових відомств, соціальної сфери, лідери громадської думки. Серед них: голова Спілки жінок України Леокадія Герасименко, Оксана Книга, Ольга Гмиря, Ольга Драй, чотирикласник Ваня Губа, Юлія Майнер, Андрій Кований, шестикласниця Настя Челак, Олексій Герман.

Переглянути відео можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=n2A30CCh47s

Усього за першу добу трансляції, ведео переглянули понад 200 глядачів.

У преамбулі до поширеного відео голова СЖХ Ірина Ніколаєва поділилася, чому вважає тему миротворення надважливою для роботи Спілки:

"Понад чверть сторіччя Україна разом зі світовою спільнотою вшановує Міжнародний день миру.
На жаль, останні 5 років для нас це не просто свято для свята, бо наша держава відчула на собі горе збройного конфлікту. За час війни на Сході ми зрозуміли ціну миру, важливості життя в злагоді й порозумінні"

Громадська організація Спілка жінок Херсонщини з 2015 року активно поширює в Херсонській області ідеї миротворення.

Як зазначала неодноразово голова СЖХ Ірина Ніколаєва, визначальним став саме 2015 рік, коли у складі Спілки жінок України вона відвідала Республіку Молдова. Тоді стало очевидним, що конфлікт у Придністров’ї і його наслідки – це той дзвіночок, який говорить українцям про важливість активізації громадянського суспільства, яке не дозволить «загарбати» свою державу.

У січні 2016 року у Херсоні Спілка стала співорганізатором Всеукраїнського семінару-презентації Програми «Миротворення в Україні: роль жінок» (програма проводилася Спілкою жінок України за підтримки уряду Великобританії в 19 регіонах України). Учасниці заходу тоді заявили про готовність допомагати в гуманітарних та миротворчих акціях.

Уже в червні 2016 року Спілкою жінок Херсонщини почала впроваджуватися власна програма «Миротворення в Україні. Шлях назустріч». Ця програма передбачала створення в Херсоні, Скадовську та Генічеську (містах, де сконцентрована найбільша кількість жінок-внутрішньо переселених осіб на Херсонщині) комунікативної платформи для адаптації переселенців.

Завдяки організованій акції «Дарую вишиванку дитині Донбасу» 19 травня 2016 року було оголошено Днем вишиванки в Сєвєродонецьку та Маріуполі. У складі делегації Спілка жінок Херсонщини дарувала вишиванки, малюнки, листи та україномовні книги дітям Сходу.

З 2018 року Спілка підтримує всі громадські ініціативи в регіоні щодо створення антикризового центру для жінок, гендерної рівності та дотримання прав людини.

2019 рік став особливим в частині роботи над миротворчою стратегію Спілки. У березні Ірина Ніколаєва взяла участь у Круглому столі з виконання Конвенції ООН щодо ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок (м. Київ). Спілка розпочала співпрацювати з багатьми громадськими організаціями, які опікуються питаннями гендеру, дотримання прав людини та прав дітей.

Цього ж року в складі української делегації я стала учасницею Форуму Миру IWPG World Peace Conference in Europe (м. Бухарест, Румунія). Це був якісно новий рівень співпраці, де жінки з багатьох держав світу висловили підтримку відновлення миру в усіх гарячих точках планети.

Також цього року на Саміті миру в Україні, який було приурочено до П'ятої річниці міжнародного Саміту миру WARР, Ірина Ніколаєва стала Послом Миру.

Щодо автора віршу, який продекламували в Херсоні до Дня миру - то це Микита Лукаш - наймолодший письменник України, переможець багатьох літературних конкурсів, володар звання "Кращий юний автор України і майбутнє України".

Він любить книжки більше за ґаджети, не боїться фантазувати й впевнено йде за своєю мрією. Свій перший вірш написав у 8 років, а в 14 років підписав перший дорослий контракт зi справжнім видавництвом.

Приклад Микити - найкраща ілюстрація до меседжа, який Спілка несе дітям: "Мрій сміливіше - мрії обов’язково здійснюються!" Зараз хлопцеві 16 років, мріє об’їхати Україну та весь світ. Гадаємо, все в нього вийде! Чи не так?

Фото: з особистих архівів учасників проєкту

2549

Спілка жінок Херсонщини

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ