Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Три місяці як на одному диханні: підсумки впровадження соціальної програми "Херсонщина обирає здоров'я" в Каланчацькому районі

Щорічно в Херсонській області виявляється понад 4 тис. нових випадків захворювання на рак, а помирає від цієї хвороби понад 2 тис. херсонців. Станом на 1 січня 2019 року на обліку в обласному канцер-реєстрі перебуває 29659 хворих на рак – це майже 3% від усієї кількості мешканців області. Це не просто страшні цифри, це одна з найбільших і медичних, і соціальних проблем в Україні та на Херсонщині зокрема. Захворюваність і смертність від раку постійно зростають через несприятливу екологічну ситуацію і значне постаріння населення області. Однією з причин високого рівня смертності є пізнє виявлення недуги.

Соціальна медична програма профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань "Херсонщина обирає здоров'я", яку запровадили в 2018 році Спілка жінок Херсонщини, Благодійний фонд Євгена Рищука, Медичний Центр "Taurt Medical" спільно з партнерами Тойота Центр "Херсон" і Херсонським онкодиспансером, покликана підвищити ефективність профілактичних заходів та допомогти мешканцям віддалених сіл, селищ і містечок отримати кваліфіковану лікарську допомогу, виявити патології на ранніх стадіях.

Перші підсумки соціальної програми "Херсонщина обирає здоров'я", яка протягом жовтня 2018 – січня 2019 рр. охопила Каланчацький район, говорять про неабиякий успіх програми.Адже мобільним бригадам були раді у кожній громаді та кожному населеному пункті.

Завдяки професіоналізму лікарів Медичного Центру "Taurt-Medical", вмілій організації та активній волонтерській роботі Спілки жінок Херсонщини, фінансовій підтримці Херсонського обласного благодійного фонду Євгена Рищука та організації логістики Тойота Центр Херсон "Авто-Плаза" вдалося разом з Херсонським обласним онкодиспансером зробити немало.

Зокрема усього за три місяці (з 27 жовтня 2018 р. по 26 січня 2019 р.) у рамках реалізації програми в Каланчацькому районі здійснено безоплатне обстеження мешканців з тих населених пунктів, в яких ще не проводилися онкоогляди обласним онкодиспансером. За цей час лікарів відвідали 354 дорослих і маленьких пацієнти, 28 жінок були направлені на дообстеження з підозрою на онкопатологію. Лікарями було виявлено 4 випадки онкологічних захворювань у жінок, 3 з них – на ранній стадії, а отже, ці жінки мають надію на швидке та повне одужання! Більше 30 дітей направлені на дообстеження за терапевтичними показаннями.

Ці показники говорять про те, що соціальна програма "Херсонщина обирає здоров'я" - це програма, необхідність якої продиктована часом. Варто відзначити, що практично у кожному конкретному селі черга з батьків вишиковується, щоб їхня дитина була вчасно оглянута педіатром. Ще один значний блок роботи - це консультації батьків. Питання прикорму, правильного харчування та гігієни, повноцінного розвитку, щеплень, алергій та, навіть, травлення - усе це цікавить їх якнайбільше. І завдяки фаховим консультаціям педіатра кожен з батьків повертався додому з потрібною інформацією. На додачу - діти йшли з оглядів з пам'ятними подарунками від Благодійного фонду Євгена Рищука.

Особливу увагу приділяли лікарі жінкам Каланчацького району, адже дуже часто вони говорили, що останніми роками взагалі не проходили онкоогляд. А щодо роботи ФАПів - виявляється, є населені пункти, де взагалі немає фельдшера.

Тож найголовніше, що нам вдалося створити дружню атмосферу довіри та добра, нагади їм всім, що важливо турбуватися про власне здоров'я та здоров'я своїх рідних.

Особливо трепетно згадувати ті села, в яких ми були і ви нам писали на сторінку Спілки в Фейсбук листи вдячності.

З лютого 2019 року програма "Херсонщина обирає здоров'я" розпочинає свою роботу в Чаплинському районі. Мобільні бригади лікарів з виявлення та попередження онкозахворювань у жінок та дівчат найближчим часом відвідають: 16.02 – с. Надеждівка, 19.02 – с. Долинське, 27.02 – с. Новонаталівка, 01.03 – с. Хрестівка.

У рамках цієї програми жінки та діти зможуть пройти безоплатне медичне обстеження у кваліфікованих лікарів з обласного центру. Лікарі-педіатри проводитимуть консультативний прийом, огляди дітей віком від 0 до 18 років. Акушери-гінекологи здійснюватимуть прийом (консультації, огляд, забір аналізів) пацієнток від 18 років. Періодично прийом вестиме лікар-ендокринолог. Прийом у лікаря та забір аналізів безоплатні!

Запис на прийом та обстеження мешканців здійснюється в сільському ФАПі або амбулаторії.

Ми раді бути корисними і розуміти, що жителі Херсонщини обирають здоров'я!

Фото: Альона Челак, Альона Мартиненко,
з особистих архівів волонтерів програми

774

Спілка жінок Херсонщини

Добрі справи

КОМЕНТАРІ