Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Конференція активних громадян розкриває нові можливості громад

21 січня 2019 року на базі Центральної бібліотеки смт Каланчак відбулося перше засідання в рамках проекту "Конференція активних громадян". Захід, ініційований Спілкою жінок Херсонщини за підтримки Херсонського обласного благодійного фонду Євгена Рищука, мав на меті познайомити представників ОТГ та сільрад, керівників закладів освіти і культури району з можливостями грантової діяльності на місцях.


Для близько 30 учасників конференції було створено своєрідний майданчик обміну досвідом та інформацією щодо впровадження соціально важливих проектів за допомогою великих і малих грантів.


Оскільки грант - це, в першу чергу, соціальні інвестиції, засновник Благодійного фонду Євген Рищук, на своїй сторінці у Facebook прокоментував цю подію, акцентувавши на важливості соціальної складової заходу:


«Довгий час грантову роботу нівелювало суб’єктивне ставлення до «грантоїдів». Згодом почалися заздрощі до тих, хто не побоявся і втілив проект. Тому зараз важливо відкрити гранти громадам і «надати вудку» кожній громаді, яка хоче розвиватися», – зауважив Є.Рищук.


Про грантову роботу регіону, успішні практики громад, види грантів та їхнє спрямування розповіла учасникам начальник відділу супроводження грантових проектів Департаменту інвестиційної і промислової політики ОДА Олена Якуба.


Основними напрацюваннями та кращим досвідом впровадження грантових проектів поділилися експертки ГО «Громадський центр «Нова Генерація» Оксана Глєбушкіна та Ольга Жукова, які зупинилася на практичних моментах здійснення проектної роботи. Тобто поетапно розповіли, від чого треба «відштовхуватися», плануючи проект.


Спеціально запрошена гостя конференції Євгенія Глєбова, голова Новомиколаївської сільської ради Скадовського району, поділилась із учасниками практичним досвідом підготовки та впровадження проектів розвитку Новомиколаївської сільської ради.


Незважаючи на те, що на заході зібралися представники громад з різним рівнем досвіду в грантовій роботі, усі відзначали, що конференція їм допомогла:


«Свого часу ми брали участь у відборах на гранти, писали проекти, але не пройшли. Тепер бачимо, що було не доопрацьовано та на що треба звернути увагу», - зазначила директор ЦДЮТ Каланчацької селищної ради Наталія Ботвінко.


«З грантовою роботою були не знайомі. Тепер зрозуміло, що спортивно-ігрові майданчики, енергозберігаючі технології та медобладнання, які так необхідні нашій громаді, можна «просити» через гранти і таки їх отримати!» - підкреслила директор Роздольненського НВК Олена Коваленко.


Оскільки питання ефективності написання й втілення грантів потребує як досвіду, так і накопичення базових знань, заплановано ще не одну подібну зустріч із фахівцями.

Адже головне, що в наших громадах є спеціалісти, які справді пройнялися бажанням зробити щось дієве для людей. А ідей у них достатньо – від проектів оздоровлення і здорового способу життя до втілення амбітних планів розвитку економічної привабливості та енергозбереження.


Тож сподіваємось, що набуті знання вже зовсім скоро знайдуть своє практичне втілення!

Фото: Мазуренко Аліна

1130

Спілка жінок Херсонщини

Конференції

КОМЕНТАРІ