Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Як вирішити проблеми соціального сирітства на Херсонщині? Відповіді тих, хто «в темі»

У чому криється основна причина соціального сирітства на Херсонщині? Чому інтернатні заклади давно перестали бути "сирітськими" - у стінах таких по всій Херсонській області навчається та виховується лише 3% сиріт. Так, ці заклади, наче, й не сирітські за визначенням – вони спеціальні, санаторні та спеціалізовані, але чи знаєте ви, що в них зі 100 вихованців 20 ніколи не забирають додому? І 97% контингенту таких закладів – діти з батьками та навіть такими, що не позбавлені батьківських прав! Чому так? На ці та багато інших гострих питань намагалися знайти відповідь 27 грудня учасники круглого столу в Херсонській ОДА, присвяченого визначенню проблем сирітства, шляхів їх вирішення та попередження.

Ідея зібрання такого круглого столу виникла невипадково – ще 12 листопада, на заході, присвяченому відзначенню Всеукраїнського дня молитви за сиріт, Громадською радою при Херсонській облдержадміністрації була висловлена ініціатива та пропозиція об’єднання всіх небайдужих і дотичних до теми сирітства сторін, державних, релігійних установ і громадських організацій з метою проведення конструктивного обговорення та складення спільної резолюції з конкретними пропозиціями з профілактики соціального сирітства. Тоді учасники заходу активно підтримали ініціативу.

Круглий стіл «Визначення проблем сирітства, шляхи їх вирішення та попередження», організований Службою в справах дітей Херсонської ОДА, був гарячим і палким на обговорення, адже об’єднав і представників владних структур регіонального рівня, і територіальних громад, і активних громадських організацій регіону, благодійників і духовенство, працівників ССД, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представників прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, опікунських родин, родин усиновлювачів. І кожному було що сказати. Учасники в своїх виступах активно ділились власним досвідом реалізації соціальних проектів, баченням шляхів розв’язання болючої проблеми соціального сирітства на Херсонщині.

Головний меседж присутнім на початку роботи висловила Олена Міхєєва – начальник Служби в справах дітей ХОДА: «Всі ми працюємо над тим, щоб кожна дитина мала та зростала в родині!»

Громадська організація «Спілка жінок Херсонщини» представила вже добре відомі власні успішні соціальні проекти – Програму корпоративного наставництва, проект «Я святий Миколай», «День захисту дітей разом із СЖХ». Це ініціативи для дітей, про дітей, про їх підтримку, увагу та справжню дружбу, навколо яких СЖХ вдається об’єднувати небайдужих людей, різних політиків, державних службовців, бізнесменів, простих херсонців і активістів.

«Три роки тому до нас прийшло розуміння, що не потрібно відвідувати інтернати та привозити туди цукерки на свято. По-перше, куди б ви не направлялися, ви їдете в першу чергу до ДІТЕЙ. А дітям не потрібні цукерки – їм потрібна увага та друг. Який поцікавиться її настроєм, почуттями, страхами, очікуваннями, мріями… З цього розуміння розпочалась насправді глибока Спілки в цьому напрямку. Кожен наш проект чи акція продумані саме з цієї позиції. Ми шукаємо друзів та наставників для дітей. Ми починаємо роботу з громадами, намагаючись розібратися в причинах кожного випадку виникнення соціального сирітства. 74 села за останні чотири місяці виїздів і особистих зустрічей – це реальний показник нашої роботи… Іноді причини потрапляння дитини не то, що в інтернатний заклад – в цілковиту ізоляцію від оточуючих не просто кричущі, вони абсурдні…» – виступ Голови Спілки жінок Херсонщини Ірини Ніколаєвої був дуже емоційним.

Олена Володимирівна Міхєєва підтримала: «Сьогоднішні реалії такі – нам потрібно в буквальному сенсі виховувати відповідальність голів ОТГ, що це їхні діти. Що саме керівництво ОТГ, селищних і сільських рад – ті, хто в першу чергу повинні забезпечувати соціальний захист дітей у своїй громаді. Найправильніше рішення, яке наразі необхідно втілювати – створювати служби в справах дітей при кожній громаді».

Серед озвучених учасниками причин виникнення соціального сирітства на Херсонщині - чи не в першу чергу звучала низька соціальна відповідальність самих батьків. Адже багато з них не знаходять часу та бажання навіть для того, щоб оформити документи про народження дитини, не кажучи вже про те, щоб підписати декларацію з лікарем-педіатром чи потурбуватися про відвідування з дитиною, наприклад, з вродженою патологією серця прийомів у кваліфікованого столичного або обласного спеціаліста лікаря-кардіолога, які періодично організовуються в районах.

І громадськими активістами, і представниками соціальних служб області неодноразово наголошувалось: наразі катастрофічною є ситуація з кадрами – соціальними працівниками, яких у 2014 році було звільнено аж 12 тисяч. За новими нормами забезпечення соціальними послугами населення, що нині закладаються в закони України, на 1 тисячу населення має працювати 1 соціальний працівник. Тільки уявіть: нині колектив Херсонського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – це 150 осіб на більш як мільйонне населення області…

Слово взяв Дмитро Муценко, директор Херсонського ОЦСССДМ: «На даний час дітей-сиріт у всіх інтернатних закладах області перебуває 3% - 17 осіб. Величезна кількість вихованців мають живих батьків або ж батьків, які не позбавлені батьківських прав».

Найбільш страшним є той факт, що всіма правдами та неправдами влаштовуючи власну дитину в спеціальний, спеціалізований чи санаторний інтернатний заклад, батьки практично перестають брати участь у вихованні дитини. Так, перебуваючи в інтернаті, такі діти доглянуті та нагодовані, дякуючи активістам і педагогам – беруть участь у заходах і фестивалях, відвідують екскурсії, зустрічаються з цікавими людьми, отримують подарунки до свят. Але як слушно наголосив Дмитро Валентинович, «ці діти натомість не отримують навичок сімейного життя, гідного прикладу родинних відносин. І в майбутньому своїх нащадків ці вихованці також влаштують у інтернат. Ми маємо приклади вихованців інтернату в 5 поколіннях!» Він неодноразово наголосив: «Неможлива нормальна соціалізація в інтернатному закладі, навіть найкращому». На думку директора ХОЦСССДМ, шлях повернення дитини в сім’ю полягає в виведенні родини зі стану благополуччя.

Тетяна Левченко, начальник відділу інклюзивної освіти та роботи з інтернатними закладами департаменту освіти, науки та молоді ХОДА, оперувала цифрами: «В системі освіти Херсонщини інтернатних закладів функціонує небагато: «5 закладів надають спеціалізовану загальну середню освіту – тобто поглиблене вивчення предметів. І вступ у такі заклади здійснюється на конкурсній основі. Чотири заклади санаторного спрямування – тобто ті, що окрім освітніх послуг, надають вихованцям санаторну реабілітацію та лікування з можливим проживанням. Вступ у такі заклади здійснюється відповідно до медичних показань дитини. Один заклад – навчально-реабілітаційний центр та один обласний спеціальний заклад – школа-інтернат для дітей з порушенням слуху та мовлення. У Херсоні найбільше сиріт – 6 дітей – навчається та проживає в гімназії ім. Т.Г. Шевченка – однойменній реорганізованій школі-інтернаті» (більш відома херсонцям як «інтернат на Кулика» - авт.).

Не менш болючу причину виникнення сирітства озвучила Тетяна Карчевич - головний педіатр області, головний лікар обласного Будинки дитини: «Насправді соціальних факторів сирітства дуже багато. До Будинку дитини потрапляють діти від 0 до 4 років, діти, від яких відмовились батьки ще в пологовому будинку – через вроджені вади або складні інвалідизуючі захворювання. Батьки таких дітей, як правило, не мають ані бажання, ані матеріальних ресурсів виховувати свою дитину…» Тетяна Євгеніївна також торкнулась теми відповідальності батьків та громад: «До 1 липня 2019 року кожна громада повинна подбати про те, щоб вона була забезпечена медичними працівниками. На сьогодні в області лише 8% батьків дітей від 0 до 4 років заключили декларації з лікарями-педіатрами».

Якщо декларації не будуть підписані, громада залишиться без лікаря. А відсутність кваліфікованої медичної допомоги матиме ой, які негативні наслідки!

Благодійний фонд «Мій Дім», який ось уже 15 років працює над вирішенням проблеми сирітства, презентував дієву програму підтримки сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах. «Відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей з 2026 року неурядові, себто громадські організації, мають надавати не менше 50% соціальних послуг населенню. Ми не чекаємо 2026 року, ми вже зараз активно працюємо над цим. Наш результат – створення та дія Центру соціальної адаптації випускників інтернатних закладів».

Така робота, адаптація та підтримка випускників інтернатів є дуже важливою, адже за статистикою, лише 2% інтернатівців вступають до вищих навчальних закладів, 14% накладають на себе руки, 50% - здійснюють злочини та потрапляють до місць позбавлення волі.

До обговорення долучилась і Людмила Коляка – головний психолог проекту Спілки жінок Херсонщини «Програма корпоративного наставництва»: «Глибока психологічна робота проекту спрямована на те, щоб діти-учасники – підлітки та молодь – відчували себе… ЛЮДИНОЮ. Яка має право відчувати, мріяти, жити. «Про що ти мрієш? – питаю я. – А навіщо мріяти? Ці відповіді лякають. Потім зізнавались, що мріють про те, щоб у їхніх дітей були повні родини, щоб було що поїсти та одягти – вони не мріють про космос… У цих дітей немає розуміння того, що потрібно працювати, досягати цілей власними зусиллями… У проекті корпоративного наставництва ось уже третій місяць проходять заняття, і вже зараз ми бачимо позитивні зміни в своїх вихованцях – вони почали посміхатися, відповідати на питання, ділитися враженнями… Це дуже важливий результат!» Принагідно Людмила Іванівна звернулась до представників соціальних служб: «Нам потрібні діти! У проекті ми працюємо зі старшою групою дітей 17-23 років. Ми готові допомогти підліткам 15-16 років у самовизначенні, профорієнтації. Давайте контакти, давайте родини! Ми будемо з ними працювати – у нас є бажання, натхнення та можливості допомогти!»

До дискусії долучились і представники духовенства, активно підтримавши думку, що без духовного відродження родини ситуація на краще не зміниться, адже саме відсутність любові і породжує проблему соціального сирітства.. Тому вони внесли пропозицію введення в шкільну програму предмета «Основи сім’ї», підтримку на всіх владних рівнях проведення тематичних заходів з популяризації сімейних цінностей – День сім’ї, День батька, День матері тощо.

Загалом зустріч була гострою, цікавою та плідною.

Наприкінці голова Громадської ради при ХОДА Ірина Зоря підрезюмувала: «Ми звернемось із прийнятою резолюцією до народних депутатів України, і до керівництва Херсонської обласної державної адміністрації».

Далі буде.

Спілка жінок Херсонщини в темі. Надовго!

Фото: Аліна Мазуренко

1282

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Конференції

КОМЕНТАРІ