Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Вже 150 пацієнток скористалося соціальною медичною програмою "Херсонщина обирає здоров'я"

Не пройшло й чотирьох місяців після феєричного свята «Івана Купала», на якому Спілка жінок Херсонщини разом із Херсонським обласним благодійним фондом Євгена Рищука зібрали 137 тис грн на організацію медичних оглядів з виявлення онкопатологій серед жінок та дівчат у віддалених районах Херсонської області, як перші мобільні бригади лікарів вирушили в громади для проведення обстежень. Допомагати спеціалістам з ентузіазмом взялися і звичайні херсонці-волонтери, які виявили щире бажання внести свій посильний вклад у добру справу.

27 жовтня у селах Новопавлівка та Новокиївка Каланчацького району відбулися перші виїзди мобільних бригад лікарів та безоплатне обстеження мешканок району. Побачене просто шокувало лікарів:

«Цього дня ми оглянули 77 пацієнтів. З них 42 дитини та 35 жінок. Значне число пацієнток потребують оперативного лікування та дообстеження. У однієї з них діагностовано рак шийки матки на пізній стадії. У мобільних групах працювали педіатри, які також виявили різні патології у дітей. Їх теж треба дообстежити та лікувати. Очевидно, що у віддалених районах люди залишаються сам на сам зі своїми хворобами, вони не мають доступу до якісної медицини та не можуть вчасно діагностувати хворобу», – зауважив Олексій Герман, головний лікар Медичного центру «Taurt Мedical».

Безоплатні медичні огляди в районах стали можливими завдяки соціальній програмі «Херсонщина обирає здоров’я», яку створили та впроваджують Спілка жінок Херсонщини разом зі спеціалістами Медичного центру «Taurt Мedical» та Херсонським обласним благодійний фондом Євгена Рищука.

Станом на сьогодні скористалися послугами Програми вже понад 150 пацієнтів Каланчацького району. Черговий виїзд до села Преображенки, який відбувся 2 листопада, особливо вразив лікарів. Адже згідно з результатами заборів крові пацієнток можна стверджувати, що у кожної другої жінки відбулися зміни в показниках. Не виключно, що це наслідки аварії на кримському заводі «Титан». Тому адресність безкоштовних медичних оглядів для прикордонних до АР «Крим» районів неймовірно важлива.

За механікою програми, аналізи, взяті лікарями в пацієнтів на місцях, того ж дня доставляються до обласного онкологічного диспансеру для проведення цитологічних досліджень, вчасного виявлення онкопатологій. Важливо, що згідно з укладеним у рамках програми партнерським договором організатори відшкодовують Херсонському онкодиспансеру лише вартість витратних матеріалів, необхідних для проведення досліджень. А отже, завдяки такому усвідомленому партнерству благодійники та громадські активісти можуть охопити дією програми якомога більшу кількість жінок і дітей з сільської місцевості Херсонщини.

Анонс програми «Херсонщина обирає здоров’я» відбувся 16 жовтня у Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації на прес-конференції, присвяченій проведенню в регіоні профілактичних заходів з виявлення онкопатологій у жінок. Саме тут головний лікар онкодиспансеру Ірина Сокур назвала страшні цифри захворюваності в регіоні:

«З 2007 по 2018 рік у Херсонській області спостерігається ріст захворюваності на злоякісні новоутворення на 19%. При цьому спостерігається стабільно високий рівень діагностики захворювань на І-ІІ стадії – 78,9%. Однак кількість занедбаних випадків також залишається високою – майже 20%».

Непростий шлях від амбітної мети провести роботу на випередження в районах, виписування проекту програми, організації алгоритму дій до, власне, проведення медичних оглядів на місцях вдалося пройти через консолідацію зусиль усіх, хто повірив у реальність її виконання, зазначає засновник благодійного фонду Євген Рищук:

«У державі йде реформування багатьох галузей, у тому числі й медицини. У цей перехідний період ми не могли залишити без уваги той факт, що Херсонщина – в першій п’ятірці сумного лідерства на онкозахворювання. І це у той час, як у містах, де є усі можливості відвідувати лікарів, жінки просто ігнорують ранню діагностику. Тому ми вирішили акцентувати в програмі «Херсонщина обирає здоров’я» на віддалених районах, де належного медичного обладнання і фахівців просто немає. У Херсоні, який за показниками виявлення онкопатологій, перевищив середнє загальнодержавне число, ми зробили акцент на просвітницькій роботі громадськості. І в цьому є свій плюс, кожен включився у свою сферу роботи: медики надають якісні медичні послуги, благодійний фонд підтримує ресурсом, а громадськість – веде активний діалог з населенням», - зауважує Євген Рищук.

Про те, що соціальної програми «Херсонщина обирає здоров’я» могло і не бути, зауважує голова Спілки жінок Херсонщини Ірина Ніколаєва:

«Коли ми зібрали кошти на онкообстеження з проведення фестивалю «Івана Купала» в липні 2018 року, то найперше, що зробили, це звернулися до Управління охорони здоров’я облдержадміністрації. Адже треба було виробити механізм співпраці в рамках якоїсь з регіональних програм. Однак виявилося, що в області не прийнято регіональної програми боротьби з онкозахворюваннями. Тоді ми й вирішили з нашими партнерами –Медичним центром «Taurt Мedical» та Херсонським обласним благодійним фондом Євгена Рищука розробити власну програму дій. Щоб, так сказати, «поставити на колеса» цю потрібну справу», - розповіла І.Ніколаєва.

«Звичайно, ми не в змозі охопити всю область. Тому вирішили розпочати впровадження програми «Херсонщина обирає здоров’я» в Каланчацькому та Чаплинському районах, яких цієї осені зачепило екологічне лихо, що відбулося в АР «Крим». Думаю, всі розуміють, що ці громади чи не найбільше зараз потребують уваги медиків», – підкреслила вона.

Щодо відпрацювання механізму взаємодії в рамках програми медичних працівників, громадських активістів, представників бізнесу, політиків, державних установ та благодійників, учасники програми зауважують, що радо поділяться відпрацьованим алгоритмом з усіма, хто захоче допомогти організувати онкообстеження у інших районах області. Адже поки у владних кабінетах йде глобальна робота, ми власними зусиллями можемо в конкретному селі та в конкретній родині зрушити ситуацію з «мертвої точки». І, хтозна, скільком землякам врятуємо життя!

680

Спілка жінок Херсонщини

Добрі справи

КОМЕНТАРІ