Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

«Херсонщина обирає здоров’я»: програма об’єднала заради життя

Як воно почути, що в тебе рак і не опустити руки? Чи згасає біль після втрати близьких? У чому шукати сили, коли здається, що онкологія непереможна? Організатори та виконавці соціальної медичної програми «Херсонщина обирає здоров’я» на прес-конференції «розкрили всі карти» власної мотивації та особистої боротьби за життя.

Що об'єднало громадських діячів, медиків, громадськість та державні установи?

Що змушує говорити публічно про особисте та спонукати інших до дії?

Натягнутим нервом пройшло споглядання промовідео презентації соціальної програми «Херсонщина обирає здоровя». Ніхто не очікував такої відвертості. Тому в залі панувала повна тиша. Коли молода, здорова жінка, голова Спілки жінок Херсонщини Ірина Ніколаєва відверто сказала на камеру, що двічі (!) перемагала рак, адже вчасно його діагностувала. Сімя головного лікаря Медичного центру «Taurt Medical» Олексія Германа через рак молочної залози втратила маму, яка до всього була акушером-гінекологом, але вчасно не діагностувала хворобу. Засновник власного Благодійного фонду Євген Рищук через страшний діагноз втратив батька…

Перегляд ролику змусив замислитися кожного про те, що дійсно через онкологію ми втрачаємо близьких, знайомих, колег та друзів.

«Рак, діагностований на останніх стадіях, лікується усього у 4% пацієнтів. Виявлення хвороби вчасно рятує життя. Це число підвищується до 95%. Тому треба людям пояснювати, говорити, нагадувати про профілактику та стимулювати проходити онкоогляд хоча б раз на рік. Зараз від цього діагнозу щороку на Херсонщині вмирають 2000 хворих. Адже вони пізно звернулися до медиків», - зауважила головний лікар Херсонського обласного онкодиспансеру Ірина Сокур.

Прес-конференція як інструмент "бити в набат"

6 листопада 2018 року організатори та виконавці соціальної медичної програми «Херсонщина обирає здоров’я» на прес-конференції, організованій для представників мас-медіа, громадськості та влади, не лише розповіли про особисту мотивацію. Йшлося про алгоритм дії Програми, її фінансування та перші результати реалізації. У підсумку було підписано договір про співпрацю між ГО «Спілка жінок Херсонщини», Херсонським обласним благодійним фондом Євгена Рищука, Медичним центром «Taurt Medical», Херсонським обласним онкодиспансером та ТОВ «Авто-Плаза». У документі прописали сферу відповідальності сторін та механізми взаємодії.

Як зазначила голова ГО «Спілка жінок Херсонщини» Ірина Ніколаєва, програма покликана випередити та вчасно діагностувати онкозахворювання у жінок та дітей з віддалених районів Херсонської області. Адже саме в територіально віддалених районах неможливо вчасно отримати якісну медичну діагностику. Громадська активістка розповіла, що в рамках Програми мобільні групи лікарів 27 жовтня розпочали свою роботу в Каланчацькому районі, а медичними послугами вже скористалися близько 150 пацієнтів. Фінансовий ресурс Програми, який працює на даному етапі, дозволяє охопити близько 3000 пацієнток.

На важливості підключенні цієї програми наголосила головний лікар Херсонського обласного онкодиспансеру Ірина Сокур. Вона відзначила, що Херсонщина вже кілька років займає сумне лідерство першої трійки серед областей, у яких найвище число вииявлених хворих на злоякісні новоутворення:

«Можливо, ми якісно діагностуємо, і в нас такий високий показник. Та найбільш вірогідно, що через низку явку на профілактичні огляди в херсонок просто виявляють рак на останніх стадіях. Це суттєво знижує шанси на одужання», - зазначила І.Сокур.

І.Сокур додала, що попередні результати аналізів пацієнток у Каланчацькому районі говорять про тривожні зміни у крові багатьох жінок, що невиключно може бути наслідком аварії на заводі «Титан», яка цієї осені сколихнула АР Крим.

«Є елементарні речі, що дозволяють убезпечити себе від хвороби. Це – здоровий спосіб життя, увага до власного здоров’я та якісна контрацепція. Необхідно про це говорити, пояснювати молоді. Також треба говорити, що жінки віком від 65 років знаходяться у групі ризику, їм треба проходити медогляд хоча б один раз на рік. Тому, щоб більше людей нас почуло, ми розраховуємо на підтримку ЗМІ та громадськості. І якщо нам разом вдасться врятувати хоч одне життя – це все було недарма», - зауважив головний лікар Медичного центру «Taurt Medical» Олексій Герман.

Лікар наголосив, що в ХХІ столітті, з таким рівнем медицини та медичних послуг просто не можна допустити, щоб від раку вмирали люди просто тому, що вони живуть у віддаленому районі...

Розставили всі крапки над «І»

Оскільки впровадження соціальної програми «Херсонщина обирає здоров’я» викликало низку домислів та чуток організатори вирішили детально зупинитися на питаннях політики, фінансів та можливих сфер впливу завдяки цьому проекту.

«Ми відкриті до співпраці. Якщо хто хоче стати співвиконавцем програми – ми його підтримаємо. Тут нема політики чи піару, тут конкретна робота. І якщо люди з бізнесу матимуть бажання нам допомогти – ми охопимо більше населених пунктів, більше людей пройдуть медогляди. Зараз ми сфокусувалися на Каланчацькому та Чаплинському районах, прикордонних районах до АР Крим. Але якщо нас буде більше, більше бажаючих допомогти, ми з радістю вирушимо і в інші райони», - зауважив засновник Благодійного фонду, депутат обласної ради Євген Рищук.

За словами Євгена Рищука, ідея створення програми «Херсонщина обирає здоров’я» зародилася ще під час святкування фестивалю українського колориту та традицій «Івана Купала», який відвідали близько 4000 гостей. Тоді організаторам вдалося зібрати на благодійну ціль (проведення онкооглядів у віддалених районах Херсонської області) 137 тис. грн. Саме ці кошти лягли в основу першого етапу виконання Програми.

«Найменше про що я думав, коли вирішив підтримати Програму, це була політика чи якісь пафосні речі типу патріотизму. Коли є віра в справу, у людей, яких вона об’єднала, тоді є всі можливості працювати. Цей тандем, що склався навколо Програми, надихає та спонукає до дій. І я щиро бажаю, щоб таких ініціатив було більше!», - відзначив генеральний директор ТОВ «Авто-Плаза» Валерій Боржков.

Поділилася досвідом волонтерської діяльності, своєю власною історією втрат і боротьби з тяжким недугом і гостя конференції - волонтер із м. Нова Каховка, бібліотекар ДНЗ "ПТУ №14 м. Нова Каховка" Оксана Філіпенко.

Учасником Програми може стати кожен

Наприкінці прес-конференції організатори та виконавці Програми засвідчили, що мобільні виїзди бригад лікарів обов’язково будуть анонсуватися. Тому всі бажаючі - і журналісти, і волонтери – можуть до них долучитися хоч в якості спостерігача, хоч помічника.

«Іноді слово лікує. Вчасно підтримати жінку, яка нервується в черзі, попустувати з дитиною, запропонувати пацієнту чаю. Усе це – допомога в нашій спільній справі за життя», – підкреслила голова Спілки жінок Херсонщини Ірина Ніколаєва.

Переглянути повне промовідео з презентації соціальної програми «Херсонщина обирає здоровя» можна за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Z3lRoFjKrgU&feature=share

Фото: Альона Мартиненко

1401

Спілка жінок Херсонщини

Конференції

КОМЕНТАРІ