Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

НАСТАВНИЦТВО: поговоримо відверто

Спілка жінок Херсонщини продовжує популяризувати та втілювати ідеї наставництва на Херсонщині, впроваджуючи пілотні проекти, адаптуючи їх до вимог новітніх реформ інтернатних закладів. Наприкінці серпня Спілка жінок Херсонщини анонсувала початок роботи над новою програмою, обравши за орієнтир корпоративне наставництво – поширену практику розвинених європейських країн.

Що ж таке корпоративне наставництво та чи реально в Херсоні віднайти підприємства та компанії, готові надати можливість дітям-сиротам, позбавленим батьківського піклування, із родин, що опинилися в складних життєвих обставинах, отримати новий важливий досвід і корисні навички самопрезентації, пройти стажування та, врешті-решт, отримати перше гідне робоче місце?

Про це – наша розмова з Іриною Ніколаєвою, Головою Спілки жінок Херсонщини.

- Пані Ірино, рік тому Спілка жінок Херсонщини розпочала втілення пілотного проекту унікальної в нашому регіоні Програми соціального наставництва «Крок за кроком | Step by step». Сьогодні проект трансформується в програму наставництва корпоративного. У чому спільність і відмінність даних програм?

- У липні 2017 року в Україні на законодавчому рівні було закріплене поняття наставництва над дітьми-сиротами та позбавленими батьківського піклування, основною метою якого було визначено підготовку дитини, яка проживає у дитячому будинку та інтернатному закладі, до самостійного життя.

Тоді ж, надихнувшись ідеєю підтримки та наставництва для підлітків-сиріт Марини Калиної, об’єднавши навколо цієї ідеї фахівців, однодумців, ми сформували команду психологів, які майже рік основні свої зусилля направляли на становлення вихованців двох обласних інтернатних закладів як відповідальних і успішних особистостей. У програмі «Крок за кроком | Step by step» взяли участь більше 100 дітей віком від 6 до 17 років.

Відео про проект: https://www.youtube.com/watch?v=yyiXcMlC-WE

Програма корпоративного наставництва – це проект із такою ж важливою метою – підготовкою до самостійного життя, однак із більш осяжним практичним результатом – працевлаштуванням її учасників. Відповідно, і вікова категорія кандидатів на участь у програмі інша – це підлітки та молодь від 14 до 19 років. І найважливіша відмінність: у даному проекті наставником буде виступати не окремий психолог, а ціле підприємство чи компанія, зацікавлена в підтримці талановитих дітей і підготовці «своїх» кваліфікованих кадрів. Звісно, тренінговий компонент також буде присутнім, і фахівців-психологів ми також до нього залучатимемо.

- Чому вам особисто цікава ця тема?

Спогади повертають у дитинство… Пам'ятаєте, ваші батьки розповідали вам про свою професію, вечорами в колі родини ділились враженнями, переживаннями, розповідали – захоплено чи то навпаки, роздратовано - що у них за день був на роботі, за вечерею або на свята вся сім'я обговорювала досягнення, злети, невдачі, перспективи та очікування. І вже ви, обираючи вищий чи професійний навчальний заклад, могли орієнтуватись, ЯКОЮ у вас буде за професія. А діти, які полишають стіни інтернатної системи, як правило, мають лише декілька шляхів профнавчання: швачка, столяр, штукатур або пекар. Чому? Бо заклади вже стоять і чекають цих дітей після випускних іспитів – потрібно ж набрати групи, і місця бюджетні є.

А вихованці дитячих будинків не мають широкого розуміння професій, не завжди осягають можливості, не знають, куди можна потім піти працювати, що є заклади, куди беруть без особливих професійних навичок. І в цьому немає вини дітей, бо завдання давати ці, здавалося б, елементарні знання - відповідальність дорослих.

Саме тому мені особисто й цікавий проект наставництва. Цікавий відкриттями та можливостями, цікавий ресурсами та новими звершеннями!

- Що ж таке корпоративне наставництво?

Корпоративне наставництво – це коли бізнес, громадські організації та просто представники громади готові допомогти та підтримати одну дитину або багатьох у виборі професії, здобутті навичок, розумінні їхніх талантів, вмінь, бажань задля повноцінного майбутнього. Допомогти пройти стажування, практику, презентувати інші професії та показати, яким може бути кар'єрний зріст – і що успіх взагалі можливий, незважаючи на те, як тебе сприймає соціум (а соціальні упередження часто бувають перепоною прийняти на роботу молодь - випускників інтернату). І це все є лише однією частинкою корпоративного наставництва!

Наставництво взагалі – це перспектива, це небайдужість та здорове майбутнє не лише дітей, а й нашого суспільства в цілому.

- Ви вже обрали учасників нового проекту?

- Вже є кандидати для однієї вікової групи. У Спілки жінок Херсонщини з'явилось 12 нових друзів... Я навіть не знаю, як їх називати – це і не діти вже, бо їм від 17 років, але ще й не дорослі.

Саме 12 молодих людей, які раніше жили в стінах інтернатної системи, погодились увійти до нашої програми корпоративного наставництва. Ці хлопці та дівчата мають таке величезне бажання пізнавати світ, нові професії, пробувати себе в нових образах та піти за покликом серця. Але, як вони самі зізнаються, не всі розуміють: а чого ж хоче їхнє серце?

Тому що вони всі зараз навчаються в спеціалізованих закладах (ПТНЗ), але лише там, де було бюджетне місце для дітей зі статусом: СЖО або сирота. Альона, наприклад, малює і хоче поглибити свої знання, а Віталік вчиться на слюсаря, а хотів би проводити тренінги та стати психологом, а Настя вчиться на маляра, а чого б хотіла, ще не знає, бо не розуміє, як виглядають інші професії зсередини…

Гадаю, попереду в нас – чимало відкриттів! (усміхається – авт.)

- Спілка жінок відома своїм відкритим дружнім партнерством і активним залученням простих херсонців до втілення соціально важливих проектів. Скажіть, хто та чим може допомогти в реалізації нового проекту корпоративного наставництва?

- Ми ще відомі тим, що не діємо в рамках і не ставимо обмежень, особливо, якщо справа стосується таких важливих соціальних ініціатив. Основний меседж, який ми несемо цією програмою: Хочете змінити життя підлітка-сироти або ж дитини, яка опинилась у складних життєвих обставинах, на краще? Допоможіть їй отримати професію! Поділіться досвідом! Навчіть тому, через що проходили самі: як правильно писати резюме, як підготуватися до своєї першої співбесіди, як повірити у свої сили, коли здається, що ти в цьому великому світі один-однісінький!

Якщо ви поділяєте нашу думку, ласкаво просимо в партнери! Ми будемо раді співпрацювати з підприємцями, соціально відповідальним бізнесом, будемо вдячні за будь-яку посильну допомогу – транспортом, логістикою, наданням конференц-залів для проведення занять. Ми запрошуємо спеціалістів-тренерів з профорієнтації, фінансової грамотності, краси – ви можете реалізувати своє бажання допомогти дітям, поділившись своїми професійними знаннями та вміннями з підлітками. Хто має бажання та можливості допомогти фінансово – ми також будемо раді партнерству.

Ми організовуємо і підтримуємо корпоративне наставництво на Херсонщині. Я Вас буду знайомити з усіма етапами, досягненнями і ситуаціями, які будемо ми проходити разом з відтепер "нашими" дітьми та молоддю. А якщо воно відгукнеться у Вашому серці - Ви можете написати мені або зателефонувати нам на офіс: 050-787-20-35.

Кожним своїм великим і малим проектом, заходом і програмою ми гідно несемо власну місію - об’єднуємо громади та створюємо умови для розвитку лідерського потенціалу дітей і молоді Херсонщини – покоління, здатного створити щасливу Україну. Приєднуйтесь!

Розмову вела: Юлія Майнер

Фото: Наталія Ножевник, Наталія Тіманова, Альона Мартиненко, Марія Скібіцька

1184

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Добрі справи

КОМЕНТАРІ