Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

СЖХ розпочала «рожевий жовтень» презентацією і втіленням програми «Херсонщина обирає здоров’я»

Ще 200 років тому рак молочної залози вважався хворобою монахинь - жінок, які не народжували та не вагітніли. Але поширення цієї хвороби зараз набуло загрозливого характеру. Стрімке зростання захворюваності спостерігається й на Херсонщині. Сумне лідерство Херсонської області серед інших регіонів держави просто шокує: показники захворюваності на рак грудей в регіоні на 100 тисяч жінок – 80,3 (це вищий показник, ніж по всій Україні), а в місті Херсон це число взагалі перевищує за 100!

"Рожевий жовтень" - міжнародний місячник боротьби з раком молочної залози на Херсонщині ознаменувався запуском великої соціальної медичної програми, автором якої є Спілка жінок Херсонщини, Медичний Центр «Taurt-Medical», Благодійний фонд Євгена Рищука, а головними партнерами виступають Тойота Центр Херсон та Херсонський обласний онкологічний диспансер.

Соціальна медична програма профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань «ХЕРСОНЩИНА ОБИРАЄ ЗДОРОВ'Я» - не просто унікальний для нашого регіону проект, заради реалізації якого об’єднуються і громадськість, і благодійний сектор, і державні установи, і приватні підприємства. Це величезна відповідальність і неймовірний пласт підготовчої роботи - від вивчення ситуації сухою мовою статистичних даних до роботи "в полі", до першого дзвінка керівнику ФАПу та особистого спілкування з мешканцями сіл на місцях. І поки команда лікарів готується до першого виїзду в Каланчацький район, який відбудеться вже 27 жовтня, команда організаторів продовжує вивчення ситуації та потреб у здійсненні обстеження в районах Херсонщини.

Днями ж, 16 жовтня, відбулась презентація програми в Департаменті охорони здоров’я ОДА на прес-конференції з питань проведення в регіоні профілактичних заходів з виявлення онкопатологій у жінок.

Про серйозні проблеми з поширенням онкозахворювань в регіоні на брифінгу зауважила головний лікар Херсонського обласного онкодиспансеру Ірина Сокур: «З 2007 по 2018 рік у Херсонській області спостерігається ріст захворюваності на злоякісні новоутворення на 19%. При цьому спостерігається стабільно високий рівень діагностики захворювань на І-ІІ стадії – 78,9%. Однак кількість занедбаних випадків також залишається високою – майже 20%».

Занепокоєння ситуацією висловлювали і інші учасники прес-конференції - Ліна Володимирівна Бондарева – заступник директора Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації; Юрій Олексійович Ромаскевич – головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я; Олександр Пилипович Гловацький – головний експерт з онкології Департаменту охорони здоров’я Херсонської облдержадміністрації, завідувач мамологічного відділення ХООД; Віктор Борисович Мякиньков – завідувач рентгендіагностичного відділення Херсонського обласного онкологічного диспансеру, наголошуючи, що запорука успіху та перемоги над хворобою – рання діагностика.

Спілка жінок Херсонщини, яка попередньо анонсувала на проведенні цього тижня кампанії боротьби з раком грудей, на брифінгу представила на розгляд загалу соціальну програму «Херсонщина обирає здоров’я».

Як відзначила у своєму виступі помічник голови Спілки Юлія Майнер, програма має серйозну мету: не лише допомогти діагностувати та провести профілактику онкопатологій, а й сприяти формуванню бережливого ставлення херсонок до власного здоров’я.

Тож поки у владних кабінетах будуть вирішувати, як кампанію профілактики онкозахворювань «поставити на рейки» та систематично почати турбуватися про жителів регіону, автори та партнери програми «ХЕРСОНЩИНА ОБИРАЄ ЗДОРОВ'Я» протягом наступних 10 місяців будуть організовувати виїзди мобільних бригад лікарів у віддаленні райони Херсонської області, щоб попередити та вчасно діагностувати цю страшну хворобу у жінок. На першому етапі це будуть Каланчацький та Чаплинський райони.

Тому міжнародний «рожевий жовтень», який проголосили цими днями у більшості країн світу, обіцяє бути продуктивним і у нас. Головне, що зараз на всіх рівнях: державному, суспільному та професійному б’ють в набат, що проблему вирішувати треба.

Херсонкам же хочеться нагадати, що в обласному центрі у КОЖНІЙ лікарні є мамографи та працюють мамологи. Тому не треба чекати особистого запрошення або часу, коли власний організм подасть тривожні дзвіночки. Будь ласка, будьте уважні до себе, хоча б раз на рік відвідуйте мамолога!

819

Спілка жінок Херсонщини

Конференції

КОМЕНТАРІ

ОЛьга

07.11.2018 13:09

Обследование бесплатное?