Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Що допоможе дитині реалізувати бажання про роботу її мрії: любов чи віра дорослого?

СЖХ продовжує популяризувати та втілювати ідеї наставництва на Херсонщині

Наставництво – важливий соціальний інститут, який спирається на передачу людського досвіду та життєвої мудрості молодим людям. Тобто професійні навички, вміння збудувати кар’єру та раціонально впорядкувати доросле життя передаються від наставника до підопічного. В сім’ях – це, частіше всього, настанови батьків-дідів-прадідів, поради тіток, хрещених, старшого брата чи сестри. А от як бути дітям «зі статусом», вихованцям дитячих будинків та інтернатних закладів? Це питання не полишає Спілку жінок Херсонщини, яка вже другий рік впроваджує пілотні проекти регіональної програми наставництва, адаптуючи їх до вимог новітніх реформ і реалій нашої області.

Якісно новий підхід до впровадження наставництва продиктований часом. Сумна статистика говорить, що через відсутність розуміння себе в дорослому житті та якісної розстановки пріоритетів діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, часто повторюють сумну долю своїх горе-батьків або навіть переступають межу закону.

Програма соціального наставництва «Крок за кроком», що втілювалася ГО «СЖХ» протягом 2017-2018 року була спрямована на якомога ранній початок корекційної робити, направленої на особистісне зростання, я-усвідомлення, розвиток емоційного інтелекту у вихованців інтернатних закладів.

27 серпня автори та виконавці програми провели практичну зустріч зі спеціалістами з провадження програм наставництва – Тетяною Стаффорд, віце-президентом, директором міжнародної організації KIDSAVE у Східній Європі, та Надією Кондратюк, координатором проектів KIDSAVE International для того щоб обговорити подальшу долю програми та її переформатування на проект із більш осяжним практичним результатом – працевлаштування вихованців закладів офіційної опіки.

«Найперше – ці діти потребують наставника. Але не ще одного вихователя, наглядача. А друга, досвідченого старшого друга. Вони мають ним захоплюватися. Тоді він стане для них авторитетом», - вважає Тетяна Стаффорд. На думку пані Тетяни, інтерактивні «позакабінетні» зустрічі наставника та підопічного здатні не тільки вибудувати стосунки довіри, а й сприяти ефективному впровадженню програми в цілому.

«Наставник має бути готовим до будь яких запитань, до дзвінків посеред ночі чи кожні п’ятнадцять хвилин. Треба все зважити і зрозуміти: чи готові ви стати наставником, вчасно зрозуміти і потім не відмовитися від підтримки дитини. Адже навіть коли ці діти виростуть, ваша думка буде їм важливою», – акцентувала Надія Кондратюк.

«Ми тут щоб зрозуміти, куди нам рухатися далі. Адже рік роботи нашої програми з наставництва «Крок за кроком», де кращі практикуючі психологи регіону проводили колосальну роботу з дітьми по їхній адаптації та соціалізації, має позитивні результати. Та ми відчуваємо, що треба працювати вже на новому етапі – підготовки до дорослого життя», – поділилися голова СЖХ Ірина Ніколаєва.

Робота семінару закипіла. Практикуючі психологи, яких СЖХ залучила до програми наставництва «Крок за кроком», поділилися власними напрацюваннями, а поважні гості – кращим світовим досвідом.

Результати першої зустрічі коротко можна описати так: цього року СЖХ працюватиме з якісно новою програмою наставництва. Назву цій програмі дадуть самі ж діти, які готуються до дорослого життя. Обрано вікову групу підлітків 14-18 років – кандидатів до участі в програмі. Це ті вихованці, котрі через рік-два полишать стіни виховного закладу та мають підготуватися до самостійного життя поза ним. До програми будуть активно залучатися компанії та підприємства міста – і саме вони виступатимуть корпоративними наставниками.

Нова програма корпоративного наставництва усього за 2 роки має підготувати дітей до відповідей на непрості запитання: Чим вони будуть займатися в майбутньому? Як реалізувати себе? Як збудувати міцну родину?

Як відзначила на семінарі віце-президент, директор міжнародної організації KIDSAVE у Східній Європі Тетяна Стаффорд, наставники – люди, які можуть вселити віру дитині – у власні сили, у те, що немає нічого неможливого! Головна мета – донести підліткам, чиє дитинство пройшло в складних життєвих обставинах, меседж: «Задумайся над своєю мрією, і ми допоможемо тобі її здійснити!»

Наразі вже створено робочу групу з розробки програми корпоративного наставництва для підлітків, її перше засідання відбулось 29 серпня в Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара. До складу групи увійшли фахові психологи Людмила Коляка, Оксана Риженко, Інесса Самброс, Тетяна Неменко, Тетяна Школяр, Ірина Литвиненко. Також на етапі відбору кандидатів до участі в програмі СЖХ планує залучити міські та регіональні служби в справах дітей ОДА та центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді.

Тож поки члени робочої групи працюють над тим, щоб вже наприкінці вересня пілотна програма запрацювала, СЖХ організує та проведе ще не одну зустріч з нашими друзями і партнерами, непересічними особистостями та впливовими людьми регіону. Ми прагнемо створити майданчик для обміну досвідом та думками, знайти та залучити сильних наставників та зростити разом нове покоління херсонців, успішних і впевнених у собі! Ці діти будуть сміливо дивитися в майбутнє, адже ми, дорослі, у них віримо!

1533

Спілка жінок Херсонщини

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ