Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Свято «Івана Купала» 2018: як це було

Феєричне, яскраве і по-справжньому народне свято «Івана Купала», організоване Спілкою жінок Херсонщини за підтримки Благодійного фонду Євгена Рищука, зібрало більше 4 тисяч гостей в улюбленому місці – кінному клубі "Grand Prix".

Цьогорічна програма свята була насиченою містичними сакральними особливостями, вражала гостей із різних куточків України чуттєвістю прадавніх традицій, добірним колоритом, мудрістю пізнання, розвагами та мистецькими майстер-класами, шаленим тест-драйвом і фіналом конкурсу краси «Купальська Мавка»!

Гостей колоритного фестивалю "Івана Купала" за незмінною традицією гостинно приймав кінний клуб «Grand Prix» – заміський комплекс відпочинку для всієї родини.

А справжній заряд позитиву та гарного настрою дарували наші красуні - дівчата-волонтери.

Фестиваль за традицією проводився з благодійною метою: цьогоріч усі зібрані кошти (а це 137 тисяч гривень) будуть направлені на організацію безкоштовного гематологічного обстеження на онкозахворювання дівчат і жінок із сільської місцевості Херсонщини, із віддалених сіл, міст, містечок і районних центрів, а також профілактичного обстеження дітей віком від 0 до 18 років.

Свято урочисто відкрили організатори - Голова Спілки жінок Херсонщини Ірина Ніколаєва, засновник Благодійного фонду Євген Рищук та почесний гість фестивалю – Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

Особливістю сімейного свята стали унікальні локації, представлені MAIN партнерами заходу. Так, родина Тойота Центр Херсон «Авто-Плаза» приготувала для гостей шалений тест-драйв. Зареєструвавшись, усі бажаючі змогли найпершими випробувати міць стальних коней TOYOTA на піщаних просторах Олешківського лісу. Тест-драйв тривав з 15:00 до 20:00.

А от кожен маленький гість локації майстер-класів Дитячої творчої студії «Пісочний острів» зміг спробувати свої сили в малюванні кольоровим піском і створенні оригінальних магнітів! Відбою від поціновувачів творчості у майстрів студії не було!

Розмаїття дитячих творчих майстер-класів, ігор і розвиваючих занять для малечі на святі "Івана Купала" приготували і педагоги Школи нових дітей "Нова Школа" Альони Кедровської.

Для могутніх і сильних чоловіків, і не менш завзятих жінок і дітлахів Херсонське відділення Національного олімпійського комітету України приготувало розваги та ігри "Козацька сила": армреслінг, силові змагання, перетягування канату та ще безліч улюблених розваг, у яких залюбки брали участь не лише чоловіки, але й тендітні жінки і, звісно, діти!

Спорт – це здоров’я, здоров’я – це скарб, дбати про який треба постійно! На варті гарного самопочуття гостей "Івана Купала" весь день перебували терапевти та педіатри Медичного Центру «Taurt Medical».

До слова, саме за сприяння та підтримки «Taurt Medical» буде реалізовуватися благодійна мета свята «Івана Купала».

Родзинкою фестивалю став фінал конкурсу краси «Купальська Мавка» 2018, який тривав ще з початку червня. І саме на святі «Івана Купала» 7 липня кожен гість свята міг віддати свій голос за фіналістку та визначити, хто ж стане переможницею. Справжня купальська корона та звання головної красуні свята дісталися чарівній Жанні Кухаренко. Для переможниці конкурсу краси "Купальська Мавка", яка, до речі, стала володаркою і спеціальної номінації від концепту OMG Херсон, організатори та партнери, як і обіцяли, приготували цілий міх подарунків - підбір індивідуального образу від модельєра-стиліста Катерини Савченко (модне ательє «Kates Lab»), вишуканий макіяж від Освітнього центру Ірини Петренко "Ідеальна краса", а також подарункові сертифікати від партнерів – Медичного центру «Taurt Medical», туристичної агенції «Coral Travel». Інші учасниці також отримали подарунки від Тойота Центру Херсон «Авто-Плаза», Спілки жінок Херсонщини та Фонду Євгена Рищука, а також турагенції «Поехали с нами» та партнерів.


Знайомтесь: Купальська Мавка 2018!
Жанна Кухаренко, 15 років, м. Херсон.
Навчається в загальноосвітній школі №24. Захоплюється літературою, особливо приваблює поезія Марини Цвєтаєвої. Скромна та весела, немов Ольга з поеми «Євгеній Онєгін», але рішуча та смілива, як Тетяна Ларіна.
Переможниця всеукраїнських олімпіад з російської та української мови. Саме своїй наполегливості прагнула бути не просто учасницею, а саме переможницею.
Вітаємо зі здійсненням мрії!


Тільки 7 липня бажаючі могли стати героєм справжньої купальської фотоказки "Мавки", перевтілившись у образ Чорної або Білої Мавки. Фотосесію в мальовничій локації проводила фотохудожниця Наталі Тіманова. А от натхненням для неї стала однойменна казка письменниці Лани Ясинські.

Уперше на "Івана Купала" Херсонський обласний краєзнавчий музей представив народознавчу локацію. І хоч діяла вона недовго (завадив дощ), гості свята тут мали нагоду дізнатися більше про український національний костюм та приміряти його, перевтілившись на жителя Херсонщини кінця ХІХ - початку ХХ століття!

Частували смачними та свіжими стравами польової кухні шеф-кухарі кафе-бару «Бочка», ресторану «Чоппер» та ресторану «Клюква»: ароматний шашлик, овочі гриль, реберця, люля та екзотична хашлама, лаваш і ковбаски, і, звісно, польова каша! Було дуже смачно!

Вище неба? Ні, ближче до хмар! О 19:30 розпочався підйому на повітряній кулі. Це традиційний подарунок усім гостям фестивалю від партнерів свята. Емоцій херсонці, і дорослі, і малі, не стримували, адже така нагода випадає нечасто!

Діяла на святі й Алея майстринь. Унікальні вироби ручної роботи – натуральна косметика, ляльки-мотанки, ляльки-обереги, прикраси, в’язані іграшки, вироби з бісеру, дерева, віночки, авторські прикраси і аксесуари для волосся з любов’ю і душею приготували для гостей народні майстрині з усієї Херсонщини - Ганна Гладченко, Світлана Мурашова, Галина Коваль, Любов Старкова, Тетяна Кривенок, Лариса Гайдай, Катерина Кремська, Ольга Генкулова, Євгенія Неделевич, Анна Левінсон, Галина Калин, Наталя Ковальова. На алеї також були організовані майстер-класи зі створення сувенірів та арт-терапії. Сучасним активним матусям майстриня Тетяна Кривенок пропонувала слінги ручної роботи. До речі, 5% від вартості проданих слінгів буде перерахована до благодійного фонду на подорожі для дітей-сиріт!

Майстри та спеціалісти студії психології "Soul Place" запропонували всім бажаючим гостям свята "Івана Купала" майстер-класи зі створення ляльок-мотанок, малювання на камінні, створення оберегів та опанування свого тіла.

Стильний партнер свята - мережа французьких салонів краси Frederic Moreno. Для дівчаток, дівчат, жінок і бабусь – від мала до велика – майстри салону безкоштовно робили гарні укладки та зачіски з косами.

Свято "Івана Купала" 2018 було сповнене містики та сакральних обрядів. Зону сакральних знань представляли нумеролог Наталія Столярова та психолог Інесса Самброс.

Молоді дівчата та жіночки ставали в чергу загадати щось світле та найзаповітніше, поворожити на рунах, печиві і камінцях разом із Наталією Котлюбою та Наталією Дьоміною. Ще б пак! Адже всі наші гадання були світлими та з добрими передбаченнями!

Чи не найбільшою популярністю користувалися фотолокації свята – ліхтарикове містечко, весільна арка та навіть портал у нове життя – ніхто з гостей не хотів проґавити можливості зробити неповторне фото на унікальних фотозонах, створених майстринями Фабрики оригінальних подарунків «Дизайн».

І весільна арка ой як знадобилася! Адже Херсонська юстиція поєднала серця в Купальську ніч! На святі «Івана Купала» було можливе все – навіть стати свідками справжніх чотирьох весіль, яскравої церемонії на природі в українському стилі та урочистого вручення свідоцтв молодятам.

Для найменших гостей діяла найулюбленіша локація дітей – аквагрим. Для них цілих чотири години, не покладаючи пензлів і фарб, працювали художниці Анна Ігнатенко, Кароліна Контюшова та Вікторія Мухіна і майстриня Марія з розпису міхенді.

Вперше на святі "Івана Купала" діяв справжній екопатруль екологічного руху «Let's do it, Ukraine», запроваджуючи нові стандарти екологічно орієнтованих заходів. Активісти екопатрулю проводили роз’яснювальні бесіди, розповідали гостям, як правильно сортувати сміття та пильно дбали за дотриманням чистоти на святі.

У концертній програмі свята "Івана Купала" взяли участь творчі колективи з різних куточків Херсонщини: народний аматорський колектив "Вербиченька", с. Піщанівка (керівник - Катерина Земляна), вокальний ансамбль «Розмай» Бехтерського СБК (керівник Сергій Швець), народний художній колектив - ансамбль танцю «Живчики» Каланчацького районного центру дитячої-юнацької творчості Херсонської області, керівники Олена Шиян та Ольга Шиян), Етно балет "17" (керівник - Анна Поторій), народний вокальний ансамбль «Cantabile» КЗ «Олешківський районний центр культури та дозвілля ім. Т.Г.Шевченка» (керівник Оксана Сливканич), вокальний колектив "Калинове намисто" (керівник - Сергій Черкасов), солістки вокально-естрадної студії "Унісон" Анжеліна Макфарлейн, Дарина Нікітенко, Злата Рудика (керівник - Ганна Усатюк), вокальний ансамбль «Сагівчанка» Сагівського будинку культури (керівник – Михайло Білий), аматорський ансамбль народної пісні «Берегиня» Херсонського обласного палацу культури (керівник – Катерина Логвиновська), відомий херсонський баритон Максим Лозовий. Підкорила серця глядачів і захоплююча хореографічна постановка від Дитячої студії "HappyKids" з дефіле в колоритному українському вбранні.

Фіналом програми стало вогняно-піротехнічне хореографічно-акробатичне шоу від студії вогню "Jin Roh"

Цілий день на святі працювали кращі фотографи Херсона: Наталі Тіманова, Оксана Боєва, Марина Бурак, Аліна Мазуренко, Альона Мартиненко, Дмитро Щербина, Тетяна Кондратьєва, Катерина Артеменко, Ольга Чорнозуб.

Світлини можна переглянути та завантажити за посиланням: https://fex.net/308616893857

Інформаційна підтримка фестивалю: РУССКОЕ РАДИО та РАДІО ROCKS Херсон, ТРЦ «Фабрика», журнал «MAIN PEOPLE», журнал твого міста «KhersonCity», ведуча Ольга Гмиря, журналіст і ведуча Інна Дмитрук, інформаційний портал Олешки.city.

Звукорежисери свята – креативна майстерня «СЛОН».

Дякуємо за підтримку та допомогу в організації свята Олешківській районній державній адміністрації та Олешківській районній раді, а також Олешківському РС ГУ ДСНС України в Херсонській області, КЗ «Олешківський районний центр первинної медико-санітарної допомоги».

Фото: Марина Бурак, Аліна Мазуренко, Альона Мартиненко, Дмитро Щербина,
Тетяна Кондратьєва, Катерина Артеменко, Ольга Чорнозуб, Наталія Тіманова

2057

Спілка жінок Херсонщини

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ