Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Форум екологічної свідомості в Херсоні: як це було

11 травня 2018 в сесійній залі Херсонської міської ради відбувся «IV Всеукраїнський молодіжний форум взаємодії та розвитку», організований багаторічним партнером Спілки жінок Херсонщини - ГО «Let’sdoit, Ukraine» спільно з міжнародним рухом «Let’sDoIt! World» за підтримки Міністерства молоді та спорту України. Захід мав на меті об’єднати ініціативні групи екоактивістів в одну рушійну силу заради вирішення наболілих екологічних питань. На форум завітали представники влади, бізнесу, ЗМІ та лідери громадських і спортивних організацій. Відчувалось, що кожен з гостей форуму прийшов не «для галочки», а тому що справді усвідомлює масштаб екопроблем та має власне бачення їх вирішення.

У вступному слові обласний координатор «Letsdoit, Ukraine» Юлія Тищенко повідомила, що 15 вересня 2018року відбудеться масштабна акція прибирання до якої долучаться у 150 країнах світу. Очікується, що участь в акції візьмуть 5% людства Землі:

«Я дуже сподіваюсь, що наша акція по прибиранню Херсона буде останньою. Приберемо і більше не смітимо! Наша задача - не прибирати щороку місто, а популяризувати культуру чистоти, адже «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять.» - Зауважила Ю.Тищенко.

В Україні організацією цієї акції займаються здебільшого школярі та студенти на волонтерських засадах. На прибирання виходять співробітники комерційних та некомерційних громадських організацій, компаній та державних установ та пересічні небайдужі громадяни. Кожний мешканець міста чи області може обрати місце, яке хотів би прибрати, й власноруч створитидиво чистоти.

Як відзначила голова наукової екологічної ради ХДУ Світлана Волкова, особливо болючим для херсонців є питання чистої води:

«А чи замислювались ви, чому останнім часом так сильно цвіте вода в Дніпрі? Раніше цей процес починався з серпня, тепер - з травня.»

Світлана Андріївна наголосила, що причиною цього є фосфатні миючи засоби, якими бездумно користується людство. Фосфати та ПАВ дуже небезпечні, адже вони повністю не виполіскуються.З часом вони потрапляють в людський організм, в кров, де зв’язують кальцій, утворюючи міцні кристалики, і відкладаються навнутрішніх органах.Вихід з цієї ситуації один – користуватися безфосфатними миючими засобами.

Окремо зупинилась Світлана Андріївна також на питаннях утилізації відпрацьованих елементів живлення, які потрапляючи на сміттєзвалище, отруюють землю, воду а у підсумку й людей.

Досвідом щодо вилучення з сміттєобігу відпрацьованих батарейок й акумуляторів поділився Юрій Багненко, який роками самотужки утримує мережу по збиранню шкідливих відходів (детальніше на сайті:http://batareiky.net/).

Ірина Зоря, голова ГО ТРО «Берегиня», координатор «Рух розвитку ОСББ Херсон» наголосила на необхідності сортування відходів,утилізації пластику та створенні комунального підприємства по його переробці. Вона змістовно пройшлась по наступним питанням:

  1. Жодне садівниче товариство міста не має договору на вивезення сміття, тому його або кидають де попало, або спалюють.
  2. Нагальна потреба міста у контейнерах для скла та паперу, коштовної вторсировини, що країна продовжує експортувати, в той час як наша сировина розкидана по паркам та галявинам.
  3. Необхідність співпрацювати з владою у вирішенні екологічних питань та контролювати її дії.

Планами та пропозиціями про співпрацю поділилися інші учасники форуму. Цікаво було дізнатись про Фестиваль Херсон LandArt та осінній бал хризантем, що заплановані на вересень цього року в місті.

Про можливість подарувати другу чи партнеру власне дерево розповів Дмитро Делієв. Виявляється, ми маємо чудовий приклад соціальної відповідальності херсонських бізнесменів з ГО «Твій ліс», які налагодили зручне та ефективне висаджування дерев на Херсонщині. Варто познайомитися особисто з ініціативою Tviilis.org, поки вона ще наша, адже нею дуже цікавляться й інші міста.


Сергій Жижко (ХМІГ «Кип’яток») задля формування культури правильного поводження з відходами організовує та проводить ролеву гру в форматі британських дебатів.

Журналістка Євгенія Вірлич у своєму виступі змусила гостей подивитись на суботники з іншого боку, наголосивши, що суботники – це зло, бо є люди, яким платять зарплатню за прибирання міста, і простим містянам треба просто навчитись відстоювати свої права жити в чистому місті та контролювати відповідні органи, а не прибирати його самотужки.

Успішним досвідом залучення дітей та молоді до обговорення різних проблем поділився амбасадор U-Report Ілля Деревянченко, запропонувавши присутнім використати його знання для екологічного опитування молоді.

У підсумку учасники форуму виявили бажання створити робочу групу й спільно просувати екологічні питання, щоб таки побачити своє місто чистим та квітучим.

Як зазначила організатор форуму Юлія Тищенко: «Дуже приємно, що на форум прийшло чимало екоактивних людей. Надійшло чимало пропозицій про співпрацю. Я сподіваюсь, що вона буде плідною і життя в стилі ЕКО дуже скоро стане нормою для кожного херсонця.»


2527

Спілка жінок Херсонщини

Конференції

КОМЕНТАРІ