Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Чи є в херсонців перспектива європейського розвитку?

24 та 25 березня 2018 прапори Євросоюзу майоріли то там, то тут в Херсонській обласній бібліотеці ім. Олеся Гончара. Там проходила Сесія проектного планування «Херсонська перспектива», яка презентувала програми ЄС на 100 млрд євро. Представниці Спілки жінок Херсонщини та команда молодих активістів на чолі із Валерієм Боржковим, які ініціювали реконструкцію Лебединого озера в Херсоні, також відвідали сесію. Чому? Читайте в нашому матеріалі.

Учасників зібралося чимало – активна молодь, представники ГО, депутати, бізнесмени та журналісти. Адже захід надавав змогу ознайомитись із найбільшими грантовими програмами Євросоюзу, проконсультуватися із досвідченими фахівцями щодо можливостей програм та представити на розсуд публіки свої власні проекти.

На початку заходу експерт з питань регіонального розвитку Артур Мадатян висловив приємне здивування активністю херсонців: «Я вижу, что зал полный. Он вмещает 180 человек. Мы не ожидали такого отклика. Это очень хороший результат. Это говорит о том, что людям действительно интересно, как мы можем развиваться, где мы можем брать ресурсы на развитие, и как именно это делать.»

Голова правління Бізнес-асоціації «МИ - ХЕРСОНЦІ» Віталій Бєлобров наголосив: «Наша команда глубоко убеждена, что все желания развития могут быть осуществлены только при одном условии – если объединятся власть, бизнес и активные горожане. Когда будет поддержка всех этих трех структур, у нас однозначно будет тот результат, ради которого мы трудимся.»

Першого дня сесії гості мали можливість ознайомитись з чотирма програмами Європейського союзу, а саме:

Програма ЄС Конкурентоспроможність підприємств малого та середнього бізнесу – COSME

Фінансування – 900 млн євро. Ця програма передбачає підтримку бізнесу в виході на європейський ринок, сприяння розвитку кластерів, розвиток туристичної галузі, розробку та імплементацію у бізнес-моделі МСП нових технологічних рішень. На сесії програму презентував Вадим Загарій, старший експерт реформи дерегуляції та розвитку підприємництва Команди підтримки реформ, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Він спростував міфи щодо програми COSME: «Є дві хибні думки щодо програми COSME в Україні:

1. Це програма, що орієнтована тільки на малий та середній бізнес. – Це не так. У програмі можуть брати участь абсолютно всі інституції.

2. Це програма про гроші. – Насправді, програма більше про можливості для малого та середнього підприємництва у виході на зовнішні ринки, залученні нових партнерів, у стажуванні, навчанні, у отриманні певних фінансових ресурсів від написання грантових проектних пропозицій.»

В рамках програми COSME є інструменти, якими бізнес може користуватися вже зараз. І є окремі конкурси, беручи участь в яких бізнес та інші інституції, що з ним працюють, можуть отримати фінансові ресурси на свою діяльність.

Сайт програми COSME: www.cosme.me.gov.ua

Програма «Креативна Європа» спрямована на підтримку культурного та креативного секторів. Орієнтовний обсяг фінансування програми – 1,46 млрд євро. «Креативна Європа» підтримує сектор культури від сучасного мистецтва і моди до фольклорних фестивалів та проектів з ревіталізації простору. Завдяки програмі можна знайти партнерів, взяти участь у різних тренінгах та воркшопах і отримати фінансування у розмірі до 2 млн євро. Перемога у «Креативній Європі» – це не тільки грант, а ще й визнання на європейській культурній арені.

Фінансування розділено на три частини: 56% направлено на розвиток медіа, 31% – на культуру, 13% – на підтримку діяльності національних бюро в кожній країні та на інші конкурси, що не входять до основної програми «Креативної Європи». На сьогоднішній день від України представлено тільки 5 заявок. Перш за все це пов`язано з тим, що Програма покриває тільки 60% від бюджету проекту, а решту 40% треба знайти самостійно.

Сайт програми «Креативна Європа»: www.creativeeurope.in.ua

Програма ERASMUS+

Фінансування – 14,7 млрд євро. Ця програма сприяє обміну педагогів та студентів, навчанню в магістратурі європейських університетів, співробітництву міжнаціональних дослідницьких колективів тощо.

Більше читайте на сайті програми ERASMUS+: www.erasmus-entrepreneurs.eu

Програма «Горизонт 2020» має три напрямки: передова наука, лідерство у промисловості та суспільні виклики. Вона передбачає підтримку талантів, науковців, обмін кадрами у сфері досліджень, фінансування навчання молодих спеціалістів, стипендії/гранти після присвоєння наукового ступеня. Фінансування – 80 млрд євро.

Сайт програми «Горизонт 2020»: www.h2020.com.ua/uk

25 березня, у другий день заходу, учасники сесії «Херсонська перспектива» працювали в групах. Кожна група презентувала напрацьовані проекти з розвитку Херсонщини загальній аудиторії та координаторам програм. Під час обговорення вони отримали поради від експертів для підвищення конкурентоспроможності проектів. Учасники однієї з груп на прикладі нашого ХЕМЗ (завод «Електромаш») зробили презентацію по програмі COSME. Учасники програми «Креативна Європа» представили дуже цікаву презентацію в галузі культури. Поки що ідею не озвучимо, бо на це право мають лише її автори. Отже, далі буде!

Херсон потроху розвивається та рухається у бік європейських стандартів!

У статті використано матеріали
Мережі експертів Представництва ЕС в Україні
«Team Europe» в Херсонській області

У статті використано зображення за ліцензією
CC0 Creative Commons

1142

Лара Грек

Конференції

КОМЕНТАРІ