Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Реконструкція Лебединого озера. Просто зроби це!

14 березня 2018 в Херсонському театрі ім. Миколи Куліша відбулась прес-конференція, присвячена презентації проекту реконструкції Лебединого озера в м. Херсон. На зустріч прийшли архітектори, журналісти, дизайнери, представники громадських організацій, бізнесмени та депутати.

На початку конференції Валерій Боржков (ініціатор конкурсу на визначення кращої концептуальної ідеї з реконструкції громадських локацій Херсона, депутат Херсонської міської ради) розказав про вже пройдені етапи реконструкції озера. Для наочності було надруковано листівки із їх переліком. Етапи такі:

ЩО ВЖЕ ЗРОБЛЕНО

  • Проведено конкурс проектів за шістьма громадськими локаціями Херсона.
  • 20.12.2017 у фіналі конкурсу проектів визначено переможця – архітектора Артура Айметова.
  • 22.12.2017 Мазур Оленою Олександрівною подано пропозицію щодо внесення реконструкції Лебединого озера до «Програми соціального розвитку».
  • У бюджеті на 2018 рік прийнято рішення про виділення 245 000 грн. на розробку проектно-кошторисної документації з реконструкції Лебединого озера.
  • На безоплатній основі складено попередній кошторис проекту ПП «Херсонтехпроект».
  • У березні 2018 року створено команду з втілення проекту.

НАРАЗІ В РОБОТІ ПРОЕКТНО-КОШТОРИСНА ДОКУМЕНТАЦІЯ. Її планується завершити до початку травня 2018 року.

ЩО ДАЛІ?

  • У травні 2018 узгодження проектно-дозвільної документації.
  • До кінця квітня 2018 пошук інвесторів, фондів, учасників проекту.
  • Середина травня 2018 - початок будівельних робіт.
  • Травень-вересень 2018 – будівництво об’єкта.
  • Вересень 2018 – урочисте відкриття об’єкта.

Переможець конкурсу ескізних проектів реконструкції локації «Лебедине озеро», молодий, талановитий архітектор Артур Айметов презентував гостям свою роботу. Його презентація викликала масу різних емоцій. Одні гості критикували, інші - підтримували запропонований проект та висловлювали захоплення тим, що сучасна молодь активна і має бажання навести лад на закинутій території. В якусь мить обговорення набрало високих градусів. Але це добре – значить, люди не байдужі. Значить, діло буде!

Чимало гострих питань прозвучало на прес-конференції. Наприклад, гості висловили занепокоєння, чи не «прихватизує» хто Лебединку після її реконструкції. У відповідь на це депутат Херсонської міської ради Олена Мазур офіційно заявила: «Озеро останется коммунальной собственностью города.»

Також було висловлено припущення про те, що Лебедине озеро може підтоплювати розташовані поруч будівлі, на що Валерій Боржков відповів: «С технической точки зрения, я вам скажу как человек, который построил не одно здание в Херсоне, ничего там сложного нет. Все инсинуации по поводу того, что оно (озеро) поплывет – бред. Мы живем в XXI веке с современными технологиями. В Турции, например, есть гектары бассейнов и водоемов, которые никуда не плывут, а находятся на месте. Это все решаемо.»

Активісти наголосили на тому, що прагнуть не залучати кошти на реалізацію проекту з міського бюджету чи збирати їх з містян, а планують зацікавити представників бізнесу, внутрішніх партнерів і міжнародних компаній, залучити інвестиції у вигляді грантів. На сьогодні до команди «Лебединка» долучаються херсонські підприємства, компанії, заводи, які готові зробити свій внесок у реалізацію проекту і робочою силою, і будівельними матеріалами.

Також перед гостями виступили Олександр Книга (директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша), Олександр Сперчун (активний учасник проекту з реконструкції Лебединки), Вячеслав Васильович Яременко (голова бюджетної комісії міста), Руслан Іванович Рубан (депутат міської ради).

Валерій Боржков акцентував: «Это не проект, за которым стоит кучка людей, желающих пропиариться. Мы открыты для всех. Каждый может принять участие. Желательно конструктивными советами, а не рассказами о том, почему это невозможно. Есть слоган «Just do it!» (з англійської: «Просто зроби це!»). Берем и делаем!»

Зустріч закінчилася позитивним виступом Громихіна В'ячеслава Михайловича (1979-2002 рр. - головний архітектор м. Херсона): «Сдвиг в нормальном русле. Я считаю, что нужно это (запропонований проект – авт.) двигать вперед. Просто надо начинать!».

Присутні підтримали його гучними оплесками.

Отож, починаємо!

Команда активістів дуже сподівається, що херсонці долучаться до доброї справи і вже в вересні 2018 до Дня міста (Херсону в цьому році виповнюється 240 років) мешканці міста отримають пречудовий подарунок – оновлене Лебедине озеро – місце, де кожен зможе чудово провести час, погуляти з сім’єю, помилуватися озером, випити філіжанку кави біля води, подивитися роботи молодих художників, покататися на скейтбордах, і, звичайно ж, погодувати лебедів - без них Лебединка – не Лебединка.

Херсонці, приєднуйтесь до групи активістів у Фейсбук за посиланням: https://www.facebook.com/groups/komanda.ozero

www.lebedinka.cool

067-7777-151

info@lebedinka.cool

Група «Лебединка Херсон 2018»: https://www.facebook.com/groups/komanda.ozero

Все в ваших руках!

Фотограф Наталія Тіманова

1562

Лара Грек

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ