Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Коштовна, барвиста та вишукана українська мова – кожному херсонцю

Завтра, 11 серпня о 15.00 на ІІ черзі ТРЦ «Fabrika» відбудеться 12 безкоштовний урок з української мови. Навчальна ініціатива, започаткована Спілкою жінок Херсонщини, відкрила можливість кожному херсонцю цікаво та доступно підвищити свій рівень володіння державною мовою. Для цього достатньо просто прийти на урок та почати вчитися. Про особливості уроків та «підводні камені» херсонського мовного середовища ми поспілкувалися з викладачкою навчань Лілією Віжічаніною.

Пані Ліліє, що являють собою анонсовані уроки української мови? Все як в школі?

Лілія: На наших навчаннях кожен урок з української мови має три блоки: лексика (збагачення словникового запасу), граматика (вироблення письмової грамотності) та подолання суржику – говоріння. Ми спираємося на практичну потребу слухачів занять, щоб максимально бути їм корисними.

На яких темах роблять акцент слухачі? Що їм складніше вдається в оволодінні українською мовою?

Лілія: Найбільш гостро, це не лише серед «учнів» навчань, а й взагалі в херсонському мовному середовищі, стоїть питання подолання суржику. Ми працюємо з перекладами, щоб люди краще володіли словами-відповідниками. Особливу увагу приділяємо фразеологізмам, щоб вони розуміли, що їх зовсім не треба докладно перекладати, а варто знати тотожний за значенням фразеологізм українською.

Є певні страхи у слухачів?

Лілія: Часто люди просто комплексують. Є певний страх, що, почавши говорити українською, просто не вистачить лексичного запасу. Завжди в таких випадках ділюся перевіреними способами збагатити мову: читати книги українською та висловлюватися простими доступними реченнями. Тоді і слів буде вдосталь!

А ще, важлива підтримка мовця. Слухачі говорять, що часто, починаючи говорити українською, переходять на російську, бо бач, співрозмовник говорить російською. Ми пояснюємо, що навіть культура спілкування нікого не змушує переходити на іншу мову, якщо співрозмовник вас розуміє. Тому сміливіше говоріть українською.

А у Вас особисто, є хвилювання перед проведенням уроку?

Лілія: Це велика відповідальність. Хвилююся перед кожним уроком, що не зможу відповісти на якесь запитання. Часто ці хвилювання беззмістовні, та я налаштовую себе, що кожного дня й сама вивчаю українську мову. Бо знань забагато не буває, а мова у нас дуже багата.

Яка Ваша улюблена тема з української мови?

Лілія: Прикметник – найкоштовніша частина мови. Це моя улюблена тема, яка розкриває широке поле для роботи. Ми практикуємо утворення синонімічних рядів. Досліджуємо відтінки слів з цього ряду і ділимося думками, в яких випадках їх краще застосовувати.

Ще дуже люблю лексику. І тут в мене «фаворитка» «кухня». Ми із слухачами ділимося рецептами приготування страв, розповідаємо про улюблені смаколики, ділимося цікавими закладами харчування, які відвідували. Це дуже позитивна тема, урок з нею – ну дууже веселий!

Ваш урок проходить просто посеред найбільшого в місті ТРЦ. Чи реагують його відвідувачі на ваші жваві уроки?

Лілія: Звичайно, особливо молодь з цікавістю споглядає за нами. Часто слухачі запрошують перехожих долучатися до нас. Всі сприймають це позитивно, іноді підсідають і ставлять свої запитання.

Що Ви радите своїм слухачам?

Бути впевненішими, не боятися чогось не знати. Адже якщо чогось сильно прагнути, обов’язково досягнеш!

Наприкінці нашої розмови Лілія Віжічаніна побажала Спілці жінок Херсонщини успіху та процвітання, а усім спілчанкам – натхнення для втілення усіх подібних добрих починань. А ще, запрошувала на наступний урок української, тема якого – щастя. Тож не пропустіть!

1319

Спілка жінок Херсонщини

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ