Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

«Херсонщина обирає здоров’я»: якісна та доступна медицина

Ось і завершився черговий етап впровадження соціальної медичної програми «Херсонщина обирає здоров’я», який охопив близько 600 пацієнтів із 12 населених пунктів Чаплинського району. За цей час мобільні бригади лікарів подолали 3038 кілометрів, «прожили» у відрядженнях близько 46 годин, в роботу залучили 12 вузьких медичних спеціалістів та 4 постійних волонтерів.

15 травня 2019 року мобільна бригада лікарів соціальної медичної програми «Херсонщина обирає здоров’я» відвідала с. Шевченка Чаплинського району. Це 12 і, як модно зараз говорити, «крайній» населений пункт, який охопила програма в районі. До цього були виїзди в Надеждівку, Долинське, Хлібодарівку, Хрестівку, Строганівку, Першоконстянтинівку, Павлівку, Скадовку, Преображенку, Магдалинівку. Усього 590 жителів, з яких 260 – діти, відвідали безкоштовні медичні огляди, які згідно з метою Програми перш за все мають виявити онкозахворювання у людей на ранніх стадіях та випереди «розростання» хвороби.

Мобільні бригади, які виїжджали в район, включали в себе лікаря-гінеколога, педіатра та часто – ендокринолога, який обстежував не лише жінок, а й чоловіків. До речі, учасниками Програми в Чаплинському районі стали семеро чоловіків. Адже, як виявилося у ході обстежень, питання порушень у функціонуванні щитовидної залози у жителів району зустрічається дуже часто. Тому це питання треба тримати на контролі всім.

«Щоразу як мобільні бригади лікарів їдуть в села, я молюся за здоровя його жителів. Адже так важливо, щоб вчасно надана медична допомога їм допомогла», - поділився хвилюванням співорганізатор Програми, депутат обласної ради Євген Рищук.

На сьогодні ми вже маємо втішні результати впровадження Програми. Так, троє, без перебільшення сказати, сміливих жінок, почувши тривожний дзвіночок про своє «передракове становище», одразу поїхали в обласний центр на лікування. Наші партнери з Медичного центру «Taurt Medical» блискуче провели хірургічні операції, і вже зараз ці жінки успішно одужують. А отже, в їхні родини повернуться здорові мами та дружини.

«Злагоджена робота усіх партнерів Програми дає можливість нам вчасно реагувати на будь-які виклики. Наприклад, в одному з населених пунктів педіатр направила на лікування в обласний центр Тетянку. У неї діагностували бронхіт та низку поточних хвороб. Так от, тільки ми «кинули клич» – підключилася усі: лікарі, волонтери, благодійники, і дитину було забезпечено усім необхідним. За тиждень вона одужала і поїхала додому. Це говорить про те, що Програму роблять справжні ентузіасти своєї справи», - розповіла співорганізатор Програми, голова СЖХ Ірина Ніколаєва.

«Постійність результатів, виконання обіцяного, неупереджено гарне ставлення до кожного пацієнта та якісна медична допомога – саме такими принципами керуються лікарі Програми. Ми всі - на правильному шляху», - зауважив співорганізатор програми, головлікар Медичного Центру «Taurt Medical» Олексій Герман.

Часто волонтерська робота залишається за кадром. Адже організувати виїзд, розміщення, налагодити спілкування з пацієнтами та працівниками місцевого ФАПу – це довготривала і кропітка робота. Особливо складно, коли організатори – в обласному центрі, а питання вже потрібно вирішити і вирішити саме на місці. У цьому нам підставила плече депутатка Чаплинської селищної ради Оксана Богдан. За що ми Вам, пані Оксано, ну дуже вдячні! Постійно їздила з мобільними бригадами лікарів менеджер СЖХ Любов Іващенко, яка віднині знає про програму все.

«Кожен виїзд – це особлива історія, не схожа одна на іншу. Ми стикаємося з безліччю перешкод: від проблем із сполученням між селами, холодних ФАПів до якихось організаційних моментів, які вирішують ентузіасти на місцях. Та коли на прийом приходять люди, то про все рутинне забуваєш. Адже для них приїзд лікарів – це можливість, навіть шанс, на порятунок власного здоровя. Часто жінки говорять, що не відвідували лікаря 10-20 років, або не знають, як правильно доглядати за малюками. Іноді говорять, що не мають змоги дістатися на медогляд в районний центр, а в місцевому ФАПі лікаря нема», - розповіла координатор програми від Спілки жінок Херсонщини Люба Іващенко.

Ми вже зазначали, що саме незнання та відсутність якісного медичного обслуговування на місцях призводить до того, що Херсонщина – у трійці лідерів серед областей України по виявленню онкопатологій на пізній стадії. Це говорить про те, що люди не відвідують медогляди з профілактичною метою, а звертаються, «коли заболить». Тільки в Чаплинському районі мобільними бригадами лікарів виявлено 26 випадків онкозахворювань. Тобто у кожного 12-го дорослого пацієнта, який пройшов онкоогляд в рамках Програми, виявлено онкопатологію. Це дуже високий показник, і ми віримо, що усі, хто вчасно діагностував хворобу, обов’язково вилікуються!

Наступний же етап впровадження програми запланований у Скадовському районі. Наразі організатори стикнулись із неприйняттям та недовірою до програму з боку місцевих чиновників, що ставить її реалізацію під сумнів на Скадовщині. На жаль.

Тож будьте уважними до себе та обовязково відвідуйте лікарів!

965

Спілка жінок Херсонщини

Добрі справи

КОМЕНТАРІ