Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Школа для дорослих, або як у Херсоні громадських діячів навчали співпрацювати зі ЗМІ

19 листопада в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Бориса Лавреньова за сприяння Громадської організації «Спілка жінок Херсонщини» відбулося незвичне засідання «школи для дорослих» – майстер-клас для представників громадських організацій на тему «Співробітництво неурядових організацій та медіа». Тренінг з ефективної комунікації та співпраці зі ЗМІ – перший з чотирьох запланованих майстер-класів у рамках проекту «Відкритий світ» благодійної організації «МБФ «Час служити». Проект організовано за підтримки Svenska institutet (Швеція).

Коротка довідка:

Благодійна організація «Час служити» існує в Україні вже два роки, надає гуманітарну допомогу нужденним, проводить дитячі різдвяні свята, організовує дитячі літні табори, впроваджує навчальні та соціальні проекти.

Майстер-клас відвідали більше 30 представників громадських та благодійних організацій, що працюють із соціально незахищеними верствами населення і не мають досвіду проведення інформаційних кампаній. Однак навіть для організаторів лекції стало сюрпризом те, що до Херсона завітали представники організацій із Миколаєва, Одеси, Кривого Рогу та навіть з Івано-Франківська. Хоча цей факт легко пояснюється надзвичайною актуальністю запропонованого тренінгу. Адже в багатьох регіонах України існує проблема недостатньої співпраці громадських організацій і місцевих ЗМІ. Як правило, представники НУО не володіють навичками інформування партнерів, волонтерів, громади, міської влади про власні проекти, заходи, проблеми. Саме тому активісти повинні знати й вміти використовувати ефективні, а головне – безкоштовні методи розповсюдження інформації.

Викладач тренінгу – Олена Юрченко, українська журналістка, редактор проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії», яка до російської анексії працювала в ЗМІ Криму, викладала основи журналістики для учнів кримських сільських шкіл у рамках благодійного українсько-шведського проекту «Надія» та виступала спікером тренінгів «Медіаграмотність для громадян» (у рамках проекту «Академія української преси»). У своєму виступі викладач порушила важливі питанні: для чого та як неурядовим організаціям співпрацювати з медіа? Як правильно розповідати про роботу своєї організації та «презентувати» себе у ЗМІ? Який спосіб донесення інформації є найбільш дієвим сьогодні?

Познайомившись один із одним та заслухавши лекцію, учасники тренінгу розбилися на групи та почали виконувати практичні завдання: візуалізували свою цільову аудиторію – малювали уявних Богдана та Настю – розумних, успішних і активних херсонців, яким не байдуже громадське життя свого міста.

Наступним практичним завданням було написання змістовного та інформативного прес-релізу. Виявилося, що правильно писати про свою роботу не так вже і просто, а особливо важко стисло проговорити очевидне – розповісти читачеві, у чому суть соціального проекту та чому ви займаєтесь доброю справою. У залі панувала атмосфера жвавого обговорення та гарячої дискусії. За відомим висловом, у суперечці народжується істина – так і сталося, загалом, усі групи виконали своє завдання якщо не на «5», то на тверду «4».

Не менш цікавим було і завдання з визначення власного медіаполя – особистого інформаційного простору, у якому щодня свідомо чи несвідомо знаходиться людина. Підсумувавши, скільки годин вони проводять у соцмережі, на тематичних форумах, переглядають ток-шоу та новини на телебаченні, новинні сайті в Інтернеті, слухають радіо, деякі з подивом констатували, що за добу витрачають на сприймання інформації більше 10-12 годин!

Наприкінці тренінгу кожен учасник отримав запрошення взяти участь у навчанні в «Медіа-школі «Відкритий світ», що розпочне свою роботу в лютому-березні 2017 року в м. Ірпінь Київської області.

Щиро сподіваємось, що кожен представник громадських організацій за результати херсонського тренінгу отримав цінні знання та навички. І зовсім скоро усі ми помітимо, що в соціальних мережах і на місцевих сайтах новин з’явиться більше цікавих історій про великі добрі справи, благодійні проекти, акції та змінені долі!

985

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ