Спілка жінок Херсонщини

За мир, добробут та щасливе майбутнє наших дітей!

Петиція "Внести зміни до ПДР – дозволити поворот праворуч на червоний сигнал світлофора"

Доля саме цієї важливої, корисної та з усіх боків економічно вигідної ініціативи вирішуватиметься в наступні три місяці на офіційному сайті Президента України. Так, херсонські активісти Громадської організації «Спілка жінок Херсонщини» та «Благополучний град Херсон» зареєстрували електронну петицію до Глави держави з проханням внести відповідні зміни до чинних Правил дорожнього руху.

Про що йде мова?

В Україні після вдалого експерименту, проведеного Державтоінспекцією в 2000-х роках у найбільших містах, до ПДР були внесені зміни, що дозволили водіям транспортних засобів здійснювати подібний маневр – рух праворуч на червоне світло (англ. right turn on red) в напрямку стрілки зеленого кольору на таблиці, встановленій на рівні червоного сигналу світлофора із вертикальним розташуванням сигналів (п. 16.9, доповнений абзацом згідно з Постановою КМ №124 від 11.02.2009).

Сьогоднішня ініціатива І.В. Ніколаєвої пропонує дозволити водіям здійснювати такий маневр не лише за наявності спеціальної зеленої стрілки.

Досвід розвинутих країн:

У Північній Америці, за деякими винятками, водієві дозволяється повернути праворуч при заборонному сигналі світлофора після повної зупинки і за умови, що цей маневр можливо виконати безпечно. Right turn on red діє в західних штатах США більше 50 років, тоді як східні штати прийняли його в 1970-і задля економії пального. У 1992 році поворот праворуч на червоний сигнал був закріплений у федеральному законі США.

У Канаді поворот праворуч на червоний сигнал дозволений після повної зупинки авто в усіх місцях, де це явно не заборонено знаком.

У Південній Кореї поворот праворуч на червоний сигнал дозволений в більшості ситуацій, але водій зобов'язаний повністю зупинитися перед маневром.

І в Китаї, і на Тайвані правий поворот на червоне дозволений, якщо це не створює перешкод транспорту, який рухається по дорозі, що перетинається.

Які позитивні наслідки внесення таких змін до ПДР?

  • Економія часу водія
  • Економія палива
  • Зменшення кількості заторів на перехрестях
  • Збереження екології через мінімізацію шкідливих викидів у атмосферу

Як можна підтримати петицію?

Проголосувати за електронну петицію на офіційному сайті Президента України може будь-який громадянин України за посиланням: Петиція

1546

Юлія Майнер

Філолог за освітою та покликанням. Обожнює дітей і все, що з ними пов'язане!

Акції та заходи

КОМЕНТАРІ